nieuws

NVWA niet direct op de stoep

Slagersnieuws

Sinds de invoering van de nieuwe allergenenwet op 13 december staat de NVWA niet direct op de stoep bij slagers die de nieuwe etiketteringsregels nog niet direct vanaf die datum op orde hebben. De verwachting is dat controles in de loop van 2015 uitgevoerd gaan worden. Wel kondigde diezelfde NVWA op 12 december op de valreep een verandering aan van de aangekondigde maatregelen: een nieuwe, soepeler definitie van niet-voorverpakte producten.

NVWA niet direct op de stoep
Slagers en slachters moeten hun vlees vanaf 13 december voorzien van etiketten waarop alle denkbare productinfo staat vermeld. Gaat het om onverpakte producten, dan dient het winkelpersoneel er alles over te kunnen vertellen. Foto: Bert Jansen.

Die nieuwe definitie van niet-voorverpakte producten is: ‘Producten met hoge omloopsnelheid, die dagelijks worden verpakt (werkvoorraad) en die in het bedrijf van de verpakker verkocht worden.’

Het dagverse karakter van de producten – en daarmee het 24-uurs principe – is dus niet langer bepalend. Nieuw is dat ook langer houdbare producten, waarvan dagelijks een kleine werkvoorraad wordt aangelegd, tot de categorie niet-voorverpakte producten behoren.  Deze producten hoeven dus niet te worden geëtiketteerd. De allergenen moeten in kaart zijn gebracht en de informatieverstrekking over allergenen mag mondeling of schriftelijk plaatsvinden, net als bij onverpakte producten.

Werk aan de winkel

Er zijn geen kwantitatieve gegevens beschikbaar over het aantal slagers dat werkt volgens de nieuwe voorschriften. Wel is bekend dat nog niet alle producten en grondstoffen die de slager gebruikt voldoen aan de wetgeving. Voor de leveranciers van de slagers is de wetgeving ook net ingegaan. ‘Waardoor de slagers ook nog niet direct volledig kunnen voldoen’, aldus een woordvoerster van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).

Letters van ingrediënten op producten mogen niet meer piepklein zijn. De herkomst de grondstoffen moet duidelijk zijn weergegeven. En stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken, behoren voortaan herkenbaar op de verpakking te staan.

De Consumentenbond is blij dat de regels eindelijk zijn ingevoerd. Maar nog niet alle etiketten zijn op orde, aldus de belangenorganisatie.

Het bureau Allergenen Consultacy (Marjan van Ravenshorst, Scherpenzeel) biedt een cursus aan voor slagers die net dat laatste zetje nodig hebben om de boel in orde te maken.

 

In het eerstvolgende gedrukte exemplaar van Vleesmagazine uitgebreid aandacht voor de nieuwe allergenen- en etiketteringswetgeving.

Reageer op dit artikel