nieuws

Krentjebrij Lekkerste Streekproduct

Slagersnieuws

Geen slagersproduct. Maar de krentjebrij van Klaas-Jan Kruijer en Ellen Stoter uit het Drentse Eext is het mooiste streekproduct van Nederland. Dat bleek uit een verkiezing van het NCRV-radioprogramma Plein 5, vrijdag 19 december op Radio 5. ‘Mooi basisproduct, helemaal natuurlijk, met een rijke geschiedenis’, aldus de unanieme vakjury van topkoks.

Krentjebrij Lekkerste Streekproduct
Presentator Hijlco Span met de winaars van het Lekkerste Streekproduct van Nederland. Foto: PR NCRV.

De afgelopen weken werden uit alle twaalf provincies vier gerechten gepresenteerd in Plein 5. Per provincie werd één gerecht geselecteerd voor de finale. Er zat één slager bij, Keulen uit Hulsberg (2 Sterren), met als specialiteit ‘Limburgs zuurvlees.

Krentjebrij is bij velen beter bekend als watergruwel. Stoter en Kruijer, die van hun hobby deels hun beroep hebben gemaakt, gebruiken veel vers fruit en verse bessensap in hun product, dat vooral bekend is als nagerecht. Jaarlijks produceren zij ongeveer 3600 flessen, die onder meer via de verkooporganisatie Drents Goed worden verhandeld.

Finalisten

Molema appelsap (Groningen), Goudse kaas van Van de Poel (Zuid Holland), Limburgs zuurvlees van Keulen, Oosterscheldekreeft van Maurice de Coninck (Zeeland), ijs van IJshoeve Bosman (Overijssel), Soesterknollen van Pieter Kuijer (Utrecht), de warmgerookte Urker Zalm van het Urker Zalmhuys (Flevoland), speltbrood van Bakker Raat (Noord Holland), roggebrood van Marten Boonstra (Friesland), de Gelderse Verleiding van bakker Van der Veer (Gelderland), puddingkoeken van bakkerij Groffen (Brabant) deden ook mee aan de finale.

Reageer op dit artikel