nieuws

‘Eten met de vingers: beter en gezond.

Slagersnieuws

Eet deze kerst eens met de vingers, dat is een stuk gezonder. Aldus het tijdschrift Fit met Voeding. Door gebruik te maken van bestek eet je ongemerkt meer dan goed voor je is, betoogt de schrijver van het verhaal.

‘Eten met de vingers: beter en gezond.
Eet eens vaker met de vingers. Beter. Gezonder. Aldus 'Fit met Voeding'.

Het eerste vaste voedsel van baby’s bestaat uit gepureerd voedsel dat via een lepeltje gevoerd wordt. Beter is het, aldus Fit met Voeding, om een baby zelf de controle te geven door het te laten eten met de handen. Door het voedsel los aan te bieden, in plaats van een prakje, ontwikkelen baby’s een grotere variatie aan smaak. Zelf voedsel pakken, stimuleert bovendien de oog-hand coördinatie. De noodzaak tot apart koken voor de baby of potjes voeding te kopen vervalt. En volgens Fit met Voeding hebben baby’s die zelf met de hand eten op latere leeftijd minder overgewicht.

Dementie

Er is nog een leeftijdsgroep die extra vruchten plukt van het eten met de vingers: ouderen met dementie. De helft van hen heeft problemen met het gebruik van bestek. De meest voorkomende oplossing: voedsel pureren of voeren door een zorgverlener. De beste oplossing: laten eten met de handen. De bewoners eten weer zelfstandig, behouden de regie en genieten zichtbaar meer van het eten. Opmerkelijk genoeg willen familieleden van dementerenden liever dat er met bestek gegeten wordt, aldus het artikel in het blad.

Reageer op dit artikel