nieuws

2015: Economie biedt kansen

Slagersnieuws

Het herstel van de Nederlandse economie wint in 2015 aan kracht. Door betere afzetverwachtingen investeren bedrijven meer en daarnaast geven consumenten meer uit. De grootste trekker van de groei is volgend jaar de binnenlandse vraag en niet langer de export. Dat verwachten economen van de ING Bank.

2015: Economie biedt kansen

Het verwachte herstel is traag, maar de kans op scherpe en onverwachte bewegingen in de economische omstandigheden is groot. Dit staat in de vandaag verschenen publicatie ‘Ondernemen in 2015’, waarin het ING Economisch Bureau de belangrijkste economische ontwikkelingen voor 2015 voor 60 sectoren beschrijft.

De groei van de Nederlandse economie valt volgend jaar naar verwachting hoger uit dan dit jaar met een groeiraming van 1,4%. Consumenten durven weer wat te besteden, de woningbouw trekt aan en bedrijven gaan meer investeren in vooral machines, software en computers. ‘In 2015 zal de binnenlandse vraag de grootste trekker van de economie zijn en die rol overnemen van de export. De economische activiteit verspreidt zich over meer sectoren en is ook voelbaar op de arbeidsmarkt. Veel mensen zullen hierdoor een hogere ‘economische gevoelstemperatuur’ ervaren’, aldus ING hoofdeconoom Marieke Blom.

Detailhandel krijgt lucht

De verbeterde stemming onder consumenten hangt samen met de dalende werkloosheid, zodat de angst voor baanverlies afneemt. Ook de besteedbare inkomens nemen wat toe. Diverse branches in de detailhandel schreven in 2014 voor het eerst in jaren weer positieve cijfers. Denk bijvoorbeeld aan (food)speciaalzaken die van 2008 tot en met 2013 hun omzet zagen dalen, waaronder bakkers en slagers.

Reageer op dit artikel