nieuws

Rien Baas uit Leerdam wint Bronzen Rookworst 2014

Slagersnieuws

Rien Baas heeft in Van der Valk Hotel Duiven, onder de rook van Arnhem, de Bronzen Rookworst 2014 uitgereikt gekregen. De Keurslager uit Leerdam won die award met zijn inzending voor de vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2014.

Rien Baas uit Leerdam wint Bronzen Rookworst 2014
Rien Baas toont de aanwezigen bij Van der Valk Hotel zijn blijdschap. Foto: Michel Zoeter

Naast Rien Baas, die winnaar werd van de Bronzen Rookworst, werd Bram de Waard uit Yerseke uitgeroepen tot reservekampioen. Kampioen in de klasse Fijn werd Gert-Jan van der Horst uit Eerbeek, terwijl de titel in de klasse Grof was weggelegd voor John van Egmond uit Arnhem. De kampioenstitel in de klasse Speciaal ging naar Slagerij Jongenotter uit Ede en de KNS Variatieprijs werd overhandigd aan Slagerij Klaver uit Dronten.

Meer deelnemers

Details bleken beslissend tijdens de strenge keuring, waarvoor bijna 250 producten, waarvan twintig innovaties, waren ingezonden. Arnhem Rookworststad 2014 telde ruim honderd deelnemers, wat twintig meer was dan vorig jaar.

Goud met ster

Van de inzendingen werd 14 procent gewaardeerd met Goud met ster. Dat betekent dat die producten ‘onbetwist foutloos’ waren. Goud ging naar 38 procent van de ingezonden producten. Deze zijn ‘bijna foutloos, maar nog te verbeteren’. Niet bekroond werd bijna de helft, 48 procent, van de producten: ‘niet of minder goed verkoopbaar’.

Kwaliteitsworstmakers

‘De uitslag geeft aan dat hier kwaliteitsworstmakers bij elkaar zijn, waarvan 52 procent supergoede rookworst maakt. Dit jaar was bij veel producten herkenbaar wat andere jaren nogal eens veel puntenverlies gaf: een prachtige goudbruine kleur (goed rookweer), een malse bite van vlees en darm, de smaak tussen vlees, spek, zout, kruiden en rook was in balans en er waren niet of nauwelijks onnatuurlijke kleurstoffen toegevoegd’, aldus juryvoorzitter Paul van Trigt. Hij en zijn collega-juryleden letten bij de keuring op aspecten als uiterlijke kleur, het aanzien van snijvlak/structuur, geur en smaak en consistentie/mondgevoel.

Klein puntenverlies

‘Er zijn vooral kleine foutjes gemaakt die bij een vakwedstrijd worden aangerekend en een klein puntenverlies veroorzaken, zoals ongerookte plekken (rookstok), darm die niet vol is, deegresten in de kopjes, een te vette samenstelling en een vetsmaak’, aldus Van Trigt.

Variaties

De juryvoorzitter vervolgt: ‘Bij de rookworstvariaties waren veel producten met een bijzondere en verrassende smaak. de producten hadden een prachtige ambachtelijke, specialistische uitstraling en er zaten ook nu weer echte aandachtstrekkers bij.’

Reageer op dit artikel