nieuws

KNS verwerpt btw-voorstel van Natuur & Milieu

Slagersnieuws

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is het niet eens met het voorstel van de stichting Natuur & Milieu om de btw op vlees te verhogen van 6 procent naar 21 procent. Natuur & Milieu doet die aanbeveling naar aanleiding van de publicatie van het vorige week verschenen rapport ‘Naar een voedselbeleid’ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

KNS verwerpt btw-voorstel van Natuur & Milieu

Waar Natuur & Milieu de btw op vlees en op producten met veel zoet, vet en zout wil verhogen naar 21 procent, pleit de stichting ervoor dat de Nederlandse overheid de btw op groente en fruit naar 0 procent verlaagt. Dat btw-percentage bedraagt nu, net als bij vlees, 6 procent.

Primaire levensbehoefte

De KNS vindt dat ‘al het voedsel tot de primaire levensbehoefte hoort’. Zeker vers voedsel draagt volgens de belangenorganisatie van de slagersbranche bij aan een verantwoord voedingspatroon. ‘Al het voedsel behoort daarom als primaire levensbehoefte in het laagste btw-tarief’, aldus de KNS. ‘Verhoging van het btw-tarief is onverstandig en zeker ook ongewenst omdat het allerlei negatieve effecten heeft op de volksgezondheid. Principiële, politiek georiënteerde en dogmatische standpunten dragen niet bij aan een discussie over verantwoorde en gezonde voeding.

Verduurzaming

Al eerder werd door het ministerie van VROM en later ook door D66 en PvdA voorgesteld de belasting op vlees te verhogen. Premier Mark Rutte liet toen in een brief naar de Tweede Kamer niets voor dit voorstel te voelen. Volgens Rutte is het geen effectief instrument om de consumptie van vlees en snacks te verminderen. De premier gaf toen aan meer te zien in de verduurzaming van veehouderij en vleesproductie.

Voedingscentrum

De KNS volgt de lijn van het Voedingscentrum over wat gezond is en hierbij hoort dat naast groenten ook vlees en vis nodig zijn, mits dit op een verantwoorde wijze geconsumeerd.

Reageer op dit artikel