nieuws

Marco van Strien pakt titel Lekkerste Bal Gehakt 2014

Slagersnieuws

Keurslager Marco van Strien uit ‘s-Gravenmoer heeft de vakwedstrijd om de titel Lekkerste Bal Gehakt van 2014 gewonnen. Juryvoorzitter en chef-kok Jeremy Vermolen reikte de eerste prijs maandag 29 september uit tijdens een bijeenkomst in de Glazen Ruimte in Maarssen.

Marco van Strien pakt titel Lekkerste Bal Gehakt 2014
Keurslager Marco van Strien uit 's-Gravenmoer en zijn team vieren de winst van de titel Lekkerste Bal Gehakt 2014. Foto: KNS

Vorig jaar scoorde Marco van Strien ook hoog bij de vakwedstrijden van de KNS: de Keurslager uit ‘s-Gravenmoer werd toen tweede bij de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt en hij won de Spare Ribs Trophy 2013.

Tweede en derde

De tweede prijs in 2014 is gewonnen door Slager Bram Haak uit Rotterdam, die in 2012 ook tot de finalisten van de Lekkerste Bal Gehakt behoorde. Ook de derde prijs ging naar een slager die eerder goed scoorde bij de Lekkerste Bal Gehakt. Klaas-Theo Smit van Slagerij Smit uit Ternaard gaat dit jaar met de derde prijs naar huis. Hij won de titel in 2010 en hij scoorde de gehaktvarianten-hoofdprijs 2012 met zijn ‘Appelkadet’.

Alle fronten

De gehaktballen van Van Strien winnen de titel de Lekkerste Bal Gehakt, omdat deze hoog scoren op alle fronten. De jury lette onder andere op uiterlijk, geur en kleur, structuur, kruiding en natuurlijk op smaak. Daarnaast bestond de finaleronde uit een mysteryshopping, oftewel een consumentenaankoop, om te vergelijken of het winkelproduct van dezelfde kwaliteit is als het wedstrijdproduct.

Karakter

De jury, bestaande uit Jeremy Vermolen, chef-kok, juryvoorzitter en regelmatig te zien op tv, slager en winnaar van 2013 Theo Beerens en SVO-docent Ruud van Gils, zegt over de Lekkerste Bal Gehakt: ‘Een lekkere bal gehakt moet karakter hebben. Een beetje rul, lekker sappig en een mooie kleur. Laat de eenvoud z’n werk doen, dan komt het vleesaroma tot z’n recht en is het in balans met de kruiding. Dan krijgt de gehaktbal het respect die het verdient. Deze winnende gehaktbal heeft het allemaal.’

Kwaliteit

Een trotse Marco van Strien zei enthousiast: “Ik vind het geweldig dat we de Lekkerste Bal Gehakt hebben gewonnen! We scoorden eerder al hoog, maar nu toch de hoofdprijs. Ik vind het vooral gaaf om te zien dat we meerdere jaren hoog scoren, dat we onze kwaliteit vast kunnen houden.”

Lekkerste Gehaktvariant 2014

De Lekkerste Gehaktvariant is het creatieve onderdeel van de wedstrijd. Hierbij scoort de slager punten met een creatief en origineel gehaktproduct, een echt stukje smaakontwikkeling. Marco Jurriëns van Keurslager Horst uit Epe won de eerste prijs met de Real American BBQ Meat Ball, een gehaktproduct met pancetta en smokey-saus. ‘Een gehaktvariant die perfect is uitgevoerd’, aldus de jury. De ‘Fleur de Mer’ van Slagerij Krijn Buth uit Ooltgensplaat won de tweede prijs. ‘De Fleur de Mer vertegenwoordigt heel goed de streek waar het gemaakt is, heel origineel om zeekraal en lamsoor te gebruiken. Daarnaast vormen deze ingrediënten een mooi alternatief voor het gebruik van zout, dus speelt het ook nog eens in op een gezondheidsvraagstuk, complimenten!’ De Butcher Meat High Tea van Slagerij en Partyservice Gelderblom uit Rotterdam won de derde prijs. ‘Een lust voor het oog, deze feestelijke slagers-hightea.’

Hele concept

‘Bij de gehaktvariant draai het om verschillende elementen. Het hele concept moet kloppen. Creativiteit, smaak en presentatie en uitvoering zijn allemaal belangrijke elementen om een geslaagde gehaktvariant”, aldus de driekoppige jury.

Oorkonde

Alle finalisten ontvingen een oorkonde uit handen van de jury.

De overige finalisten in de Lekkerste Bal Gehakt 2014 in willekeurige volgorde:

  • Keurslagerij Ron de Kwant, Hank
  • Slagerij Wip, Hallum
  • Keurslager Koen van Vugt, Drunen
  • Keurslager Willy Beerens, Liempde
  • Slagerij Haak Capelle aan den IJssel
  • Slagerij Biesma, Opeinde
  • Slagerij Aldershof en Zn., Oosterwolde

De overige finalisten Lekkerste Gehaktvariant 2014 in willekeurige volgorde:

  • Culinaire Slagerij Wapenaar, Scharrelgehaktkroketten, Vlaardingen
  • Roelof en Esther Ende, Keurslager, Delizioso Pollo Tritato, Den Haag
  • Slagerij Smit, Heksenketel, Ternaard

De Lekkerste Bal Gehakt en de Lekkerste Gehaktvariant is één van de vakwedstrijden die de KNS organiseert. Daarnaast organiseert de KNS ook de Spare Ribs Trophy.

Reageer op dit artikel