nieuws

Clémence Ross verruilt Ik Kies Bewust voor CIF

Slagersnieuws

Clémence Ross treedt donderdag 18 september als voorzitter toe tot het bestuur van Choices International Foundation (CIF). Dat is de overkoepelende organisatie die zich sterk maakt voor logo’s die consumenten op gezondere voeding wijzen. Met deze stap komt een einde aan Ross’ voorzitterschap bij Stichting Ik Kies Bewust. Woensdag 17 september heeft zij tijdens een bestuursvergadering van Stichting Ik Kies Bewust haar aftreden bekendgemaakt. Algemeen directeur Teun Verheij van Albron neemt de honneurs tijdelijk waar.

Clémence Ross verruilt Ik Kies Bewust voor CIF

Sinds de oprichting in 2007 is Clémence Ross nauw betrokken geweest bij Stichting Ik Kies Bewust. Als voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2002-2007) was zij de ideale persoon om het voedingsbedrijfsleven te verbinden met maatschappelijke organisaties, overheid en kennisinstituten. Haar streven was de kwaliteit van het aanbod van levensmiddelen te verbeteren en Nederlanders te stimuleren gezondere producten te kiezen.

Eén systeem

‘Het was een uiterst succesvolle periode waarin het met Stichting Ik Kies Bewust is gelukt een groot aantal producenten, cateraars en praktisch alle Nederlandse retailers achter één systeem, het Vinkje, te krijgen. Deze partijen hebben hun producten aantoonbaar minder vet, zoet en zout gemaakt. Veel gezondere producten zijn vandaag de dag in het schap herkenbaar met het Vinkje, en dus gemakkelijker te kiezen’, zegt Clémence Ross.

Inzet

Stichting Ik Kies Bewust bedankt Clémence Ross voor haar jarenlange inzet. Teun Verheij, voorzitter ad-interim: ‘Als voorzitter heeft Clémence Ross de stichting mede opgebouwd en voor draagvlak gezorgd. Mede door haar inzet heeft de Europese Unie het Vinkje geaccepteerd als het Nederlandse keuzelogo voor gezondere voeding. Dat is een geweldige erkenning. Hierop gaan we verder bouwen met haar opvolger, die we spoedig hopen te presenteren.’

Uitdaging

Als CIF-voorzitter blijft Ross betrokken bij het Vinkje. CIF is de overkoepelende organisatie van het Vinkje die op internationaal niveau de gezondere keuze wil bevorderen en de belangen behartigt voor landen met een soortgelijk keurmerk. Ook België, Tsjechië en Polen hebben een logo. Ross: ‘Ik vind het een mooie uitdaging om in mijn nieuwe functie meer landen te inspireren met het succes dat we in Nederland hebben geboekt. Gezonder kiezen moet overal gemakkelijker worden.’

Reageer op dit artikel