nieuws

Geblokkeerde varkensbedrijven vrijgegeven

Slagersnieuws

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdagavond 97 varkensbedrijven die een week geleden tijdelijk werden gesloten weer vrijgegeven. Dijksma meldde de Tweede Kamer dat het verboden antibioticum furazolidon niet is aangetroffen bij de varkens op deze bedrijven.

Geblokkeerde varkensbedrijven vrijgegeven
Dijksma: 97 varkensbedrijven gedeblokkeerd.

Het middel is via verontreinigd diervoer op ruim 100 veebedrijven beland en alle bedrijven zijn sindsdien geblokkeerd. Bij ruim 2400 kalveren op vier veebedrijven is het verboden antibioticum wel aangetroffen; deze week is begonnen met het ruimen van de kalveren, meldt Dijksma. Furazolidon werd in het verleden gebruikt als groeibevorderaar. Dit nieuwe incident in de vleesketen is voor de bewindsvrouw reden om met het bedrijfsleven te gaan praten.

Brancheorganisaties de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Nederland reageerden donderdag ‘verheugd en opgelucht’ op de uitkomsten van het onderzoek naar furazolidon. Dat is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

‘De hele affaire met het verontreinigd veevoer heeft een zware wissel getrokken op de ondernemers van de varkensbedrijven en hun gezinnen. Voor hen komt er na 3 weken een einde aan de onzekerheid’, reageerden NVV en LTO.

Reageer op dit artikel