nieuws

Worstlog: voor worst en vaderland

Slagersnieuws

Voor liefhebbers van worst presenteert culinair blogger meneer Wateetons (pseudoniem van een Amsterdamse onderzoeker die vanuit z’n vakgebied niets met worst te maken heeft) een speciale website met alles over (het zelf maken van) worst.

Worstlog: voor worst en vaderland
Worstlog: voor worst en vaderland. Foto: Roel Dijkstra.

Op Worstlog: voor worst en vaderland is alles te vinde over de uit de hand gelopen hobby van Wateetons: ‘Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar het zelf maken van eten, en dan het liefst zo basaal mogelijk, non nonsens en zonder poespas. Ik maak het liefst dingen die je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Worst was zo’n product wat ik in dat verband graag eens wilde maken, door velen gezien als een beetje ordinair en gewoontjes.’

‘Dat bleek erg leuk te zijn, en vervolgens doe je het nogmaals, en nogmaals. En dat mislukt eens, en dan ga je er wat over lezen. En die cyclus doorloop je enkele tientallen keren en voor je het weet weet je er meer over dan anderen. Het helpt misschien ook dat ik opgeleid ben als onderzoeker, maar tegelijkertijd meer een doener dan een denker ben.’

Onlangs publiceerde Wateetons een boek, ‘Over Rook’. Dat boek gaat niet zozeer over worst, alswel over het roken van etenswaar: ‘Voor roken geldt een beetje hetzelfde. Dat doe ik al jaren. Het is basaal, en komt tegemoet aan de mannelijke oerbehoefte om fikkie te stoken. Mijn kennis daarover komt deels uit de literatuur, deels door het heel vaak en heel systematisch te doen en deels door bevriende slagers en rookprofessionals te bevragen.’

Reageer op dit artikel