nieuws

Stal van de Toekomst bij Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Slagersnieuws

Op de demoboerderij van de familie Verhoeven, Agrarisch Ondernemer van het jaar 2014, in Valkenswaard, wordt vandaag de Stal van de Toekomst geopend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de boerderij wordt de stal gepresenteerd aan het publiek. De stal combineert reeds beschikbare technieken en inzichten op innovatie wijze en zal fungeren als een proeftuin voor nieuwe initiatieven op het gebied van milieu en dierenwelzijn.

Stal van de Toekomst bij Agrarisch Ondernemer van het Jaar
Hans Verhoeven. Voorbeeldboer. Nu ook met Stal van de Toekomst. Foto: Bert Jansen.

Deze stal van de toekomst sluit naadloos aan bij de integrale benadering van Keten Duurzaam Varkensvlees . In plaats van een eenzijdige focus op milieu óf dierwelzijn wordt continue gestreefd naar oplossingen waarbij concrete, meetbare winst kan worden geboekt op beide gebieden. “Deze stal is de beste stal van de wereld.” verteld Hans Verhoeven eigenaar van de demoboerderij. “Door bestaande technieken te combineren kunnen we een optimaal stalklimaat creëren wat het dierwelzijn, de diergezondheid en het milieu ten goede komt. Met deze stal zetten we een nieuwe standaard in Nederland.”

Varkenstoilet

Eén van de innovaties die zowel het milieu en dierwelzijn ten goede komt zijn de ‘varkenstoiletten’ die in de stal zijn aangebracht. Door duidelijk gescheiden plaatsen voor eten, rusten en toilet leren de dieren om op een vaste plek te mesten. De mest wordt opgevangen in een gekoelde mestgoot. Het mestniveau wordt gemeten door een sensor en bij een bepaald niveau wordt de mest automatisch afgelaten. Hierna wordt een laagje water in de mestgoot gezet. Door deze aanpak wordt de ammoniakontwikkeling tot een minimum beperkt. Dit zorgt voor een optimaal klimaat in de stal en maakt een luchtwasser overbodig.

KDV heeft zich tot doel gesteld dat alle aangesloten varkensboerderijen energieneutraal werken. Zo wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar die de mest koelt en met de gewonnen warmte de vloeren verwarmd. Ook is gekozen voor speciale, energiezuinige ventilatiesystemen. Dankzij deze maatregelen is de Stal van de Toekomst zelfs energieleverend, en dat zonder gebruik te maken van zonnepanelen.

Pioniers gezocht

Alle technieken in de Stal van de Toekomst zijn gekozen om ervoor te zorgen dat varkens zo prettig en gezond mogelijk leven. Echter om deze stal voor alle varkenshouders mogelijk te maken moeten eerst metingen worden uitgevoerd. Hiervoor zoeken we nog drie gemotiveerde varkenshouders die deze stal graag willen bouwen en laten meten. Geïnteresseerde varkenshouders kunnen hiervoor contact opnemen via info@dehoevebv.nl.

Keten Duurzaam Varkensvlees is gestart in 1997 met als doel op een duurzame manier varkens te houden. Sindsdien is belangrijke voortgang op deze weg geboekt en is de keten uitgegroeid tot een krachtig samenwerkingsverband tussen varkenshouders, slachterij, grossiers, slagers, retail, cateraars en vleeswarenproducenten.

Reageer op dit artikel