nieuws

KROKi wint voorronde Ecotrophelia

Slagersnieuws

Een studententeam van Wageningen Universiteit heeft de voorronde van de competitie Ecotrophelia gewonnen met de KROKi, een kroket op basis van groente en spirulina.

KROKi wint voorronde Ecotrophelia
Het winnende team.

Het team mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale competitie, die plaatsvindt tijdens SEAL in Parijs.

Ecotrophelia

De Ecotrophelia is een jaarlijkse Europese competitie tussen studententeams van hogescholen en universiteiten. De opdracht is om een nieuw, duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. Vorig jaar wist het Nederlandse team de tweede plaats te bemachtigen met een chocoladedrankje op basis van quinoa. Twee jaar geleden sleepte het Nederlandse team de Europese hoofdprijs in de wacht met Chef Lupin, een vleesvervanger van gefermenteerde lupine.

Zes teams

Zes teams van Van Hall Larenstein, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Wageningen Universiteit presenteerden tijdens deze voorronde hun concepten. De inzendingen varieerden van sandwichspreads met ‘vergeten vis’ tot croutons van afgekeurde wortels. Een jury beoordeelde het concept op duurzaamheid, maakbaarheid en verkoopbaarheid en proefde de producten.

Duurzaam en lekker

Het winnende team presenteerde KROKi, een kroket op basis van groente en spirulina. Team captain Pierluigi Santoro: “KROKi is geschikt voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. De kroket is glutenvrij en is ook geschikt voor consumenten met een lactose-intolerantie. Spirulina, een cyanobacterie, zit vol proteïnes, vitamines en mineralen en kan probleemloos soja of vlees
vervangen. Daarnaast kan spirulina gemakkelijk en lokaal worden verbouwd. Dit maakt het product extra duurzaam. Maar belangrijker nog: KROKi is met z’n krokante laagje en delicate smaak, ook gewoon erg lekker.”

Veel creativiteit

Kees de Gooijer was namens de Topsector Agri & Food juryvoorzitter. Hij was tevreden met het niveau van de inzendingen: “Vorig jaar lag het niveau al hoog, maar dat werd dit jaar overtroffen. Alle teams kwamen met een goed uitgewerkt concept dat in een aantal gevallen vrijwel marktrijp was. De Nederlandse opleidingen hebben veel talent rondlopen.”

Reageer op dit artikel