nieuws

Vlaardingse vegetarier na vijf jaar weer aan het vlees

Slagersnieuws

Kim Struije eet weer vlees. De 27-jarige vegetarische Vlaardingse ging met een slager op excursie en daarna overstag. ‘Het smaakt vertrouwd.’ Het initiatief van slagersfamilie Wapenaar om een excursie naar ‘hun’ varkens te organiseren, hielp Struije over de drempel. Na vijf jaar zonder een hap vlees, ging ze in België lekker aan de scharrelhamburgers.

Vlaardingse vegetarier na vijf jaar weer aan het vlees
Kim Struije uit Vlaardingen: 'bekeerd'. Foto: AD.

Een opmerkelijk verhaal in het AD: Struije was één van de zestig ‘bewuste eters’ die onlangs in een tourbus stapten om de leefomstandigheden van de Hoevevarkens in de Ardennen te keuren. De dieren worden speciaal in de regio Malmedy gefokt. Daar kreeg de jonge vegetariër, samen met andere geïnteresseerden, uitleg  van slagersdochter Marianne Kortleven.

De Hoevevarkens leven op minimaal twee vierkante meter. De beesten doen het zonder antibiotica of groeihormonen, en krijgen gezond voer. Schuw zijn de varkens niet. Ze laten zich zelfs aanhalen. Ondanks de penetrante lucht van varkensmest zien de stallen er netjes uit. Het welzijn van de beesten gaat de vegetarische Struije dan ook aan het hart.

De slachting is humaan. In groepjes worden de varkens een donkere ruimte ingedreven, vervolgens bedwelmd om door middel van een stroomstoot om het leven te worden gebracht. De missie van slagersfamilie Wapenaar blijkt geslaagd. Na de trip naar de Ardennen is de vegetarische Vlaardingse ‘bekeerd’.

Reageer op dit artikel