nieuws

Verkoopt u straks balletje sprinkhaangehakt?

Slagersnieuws

Insecten zijn de toekomst als het gaat om duurzame eiwitbronnen. Verkoopt u straks een balletje sprinkhaan of een saucijzenbroodje met larvengehakt?

Verkoopt u straks balletje sprinkhaangehakt?
Lezers van Quest ontvangen een eetbare sprinkhaan bij het blad. 'Er daalt een zwerm van 170.000 sprinkhanen neer in Nederlandse huiskamers.' Foto RBM

Lezers van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest hebben vandaag een eetbare sprinkhaan bij het blad ontvangen. Samen met drie sprinkhaanrecepten. ‘Willen we in 2050 nog genoeg te eten hebben dan moeten we overschakelen van varkens en koeien op larven en sprinkhanen’, schrijft Quest. Redacteur Paul Serail at een week lang geen vlees, maar insecten.

De diertjes, ook wel minivee genoemd, hebben een kleine ecologische voetafdruk vergeleken met vlees, zo blijkt ook uit de eerste prijs die ‘The Insect Cookbook – Food for a Sustainable Planet’ vandaag won op het 2014 Green Book Festival in San Francisco. Het boek is van de auteurs Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke, verbonden aan Wageningen University.

Rundvlees

Per kilo geproduceerd eiwit er met insecten veel minder voer en land nodig dan voor de productie van vlees. De voedingswaarde van insecten is vergelijkbaar met dat van rundvlees. Daarbij zijn insecten rijk aan gezonde, meervoudige onverzadigde vetzuren en aan mineralen zoals ijzer.

 

Lees ook Insectenkookboek wint internationale prijs

Reageer op dit artikel