nieuws

Insectenkookboek wint internationale prijs

Slagersnieuws

‘The Insect Cookbook – Food for a Sustainable Planet’ van Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke heeft de eerste prijs gewonnen op het 2014 Green Book Festival in San Francisco, in de categorie kookboeken. De prijs laat zien dat de boodschap van de Wageningse auteurs internationaal doorbreekt: het nut en de noodzaak van mini-vee als duurzame eiwitbron.

Insectenkookboek wint internationale prijs

Naast de talrijke fraai geïllustreerde recepten bevat het kookboek interviews met invloedrijke personen. Zo beschrijft topchef René Redzepi van Noma (het beste restaurant ter wereld) hoe belangrijk insecten voor hem zijn om nieuwe smaken aan onze keuken toe te voegen. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan benadrukt het belang van onderwijs en voorlichting om mensen in het Westen kennis te laten maken met de deze voedselbron. En topeconoom Herman Wijffels beschrijft de betekenis van insecten als eiwitbron voor een circulaire economie.

Minivee

Insecten – ‘minivee’ – hebben een kleine ecologische voetafdruk vergeleken met vlees: per kilogram geproduceerd eiwit er is veel minder voer en land nodig dan voor de productie van vlees. De voedingswaarde van insecten is vergelijkbaar met dat van rundvlees. Daarbij zijn insecten rijk aan gezonde, meervoudige onverzadigde vetzuren en aan mineralen zoals ijzer.

Veel vraag

Er is een snel toenemende vraag naar dierlijke eiwitten door de hard groeiende wereldbevolking en de groeiende welvaart. De mogelijkheden om reguliere bronnen van dierlijk eiwit te benutten zijn beperkt. Insecten zijn een veelbelovende nieuwe voedingsbron. Insecten worden reeds door circa twee miljard mensen in grote delen van de wereld gegeten. In China, Thailand, de Verenigde Staten en ook in Nederland worden insecten voor menselijke consumptie nu al op grote schaal gekweekt.

 

De uitreiking van de prijs is op 17 mei in San Francisco.

Reageer op dit artikel