nieuws

Slager van Broekhuizen luidt noodklok

Slagersnieuws

De manier van keuren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en KDS (Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector) is John van Broekhuizen uit Balkbrug een doorn in het oog. De zelfslachtende slager zou graag zien dat alle partijen, die met keuringen en controles te maken hebben, rond de tafel gaan zitten om te bespreken hoe één en ander beter en efficiënter kan worden aangepakt.

Slager van Broekhuizen luidt noodklok
John van Broekhuizen. Archief Vleesmagazine

‘Er komt een keurmeester van het KDS om de geslachte dieren te keuren. En één keer in de maand loopt een collega van de NVWA binnen om te controleren of de keurmeester zijn werk goed doet. Controle van de controleur; in mijn ogen is dat onvoorstelbaar. De kosten van dit alles worden bovendien allemaal op de zelfslachtende ambachtelijke slagers en kleine grossiers verhaald,’ laat Van Broekhuizen Vleesmagazine weten.

Van Broekhuizen vervolgt: ‘Ik kijk daarbij niet naar de personen, maar naar het systeem. Het lijkt wel of men willens en wetens het ambacht de nek om wil draaien in plaats van dat ambacht te koesteren. Op de keuring van de keurmeesters van KDS is niets aan te merken. Ze zijn goed opgeleid en verstaan hun vak. Maar dat deze mensen op hun beurt weer gecontroleerd moeten worden, gaat er bij mij niet in. Het gevolg is alleen maar dat de slager met dubbele kosten wordt opgescheept. Natuurlijk moeten er regels zijn en moeten die regels worden nageleefd. Maar wel in alle redelijkheid.’

Slager John van Broekhuizen won al vele malen de Nationale Slagers Vakwedstrijd.


Lees het hele artikel in Vleesmagazine van vandaag.

Reageer op dit artikel