nieuws

Regeldruk kleine ondernemers neemt niet af

Slagersnieuws

Kleine ondernemers merken weinig van het streven van de overheid om de regeldruk voor hen te verminderen. Ondanks ‘ambitieuze plannen van verschillende kabinetten’ zijn de kosten die gemaakt moeten worden voor het naleven van de bestaande wet- en regelgeving in 7 jaar tijd met ‘slechts 3 procent’ afgenomen.

Regeldruk kleine ondernemers neemt niet af
Adviescollege Actal wil dat het kabinet onderzoekt waarom de regeldruk niet afneemt. Foto Roel Dijkstra

Dat meldt Actal, een college dat kabinet en parlement adviseert over regeldruk, donderdag.

Actal liet onderzoek doen naar de regeldruk voor een schildersbedrijf en een broodjeszaak in 2007 en in 2013. Voor beiden type ondernemingen drukken de regels nog steeds zwaar op het beschikbare kapitaal, zo blijkt. Vooral in het geval van een bv kunnen de kosten aardig oplopen. De ondernemer is dan vennootschapsbelastingplichtig en moet zijn jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren.

Het komt ook voor dat toezichthouders extra eisen stellen bovenop de bestaande wettelijke verplichtingen. Dat leidt volgens Actal tot ‘onnodige uitgaven en irritatie bij ondernemers’.

Een woordvoerder van Actal laat weten dat het niet geheel duidelijk is hoe het kan dat de regeldruk nauwelijks afneemt. Het college roept het kabinet daarom op hier verder onderzoek naar te doen.

Reageer op dit artikel