nieuws

Kamer wil mkb ontzien bij ontslagvergoeding

Slagersnieuws

Kleine bedrijven moeten voorlopig worden ontzien bij de nieuwe ontslagregeling, zodat ze goedkoper uit zijn. De VVD heeft dat woensdag voorgesteld in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De liberalen hebben steun van PvdA en ChristenUnie en mogelijk ook van andere fracties.

Kamer wil mkb ontzien bij ontslagvergoeding

Asscher wil de ontslagvergoeding die bedrijven aan ontslagen medewerkers moeten betalen vanaf 1 juli volgend jaar beperken tot maximaal 75.000 euro. De VVD steunt dat plan, maar vreest dat bedrijven met minder dan 25 werknemers door de economische crisis van dit moment in problemen zullen komen. Zij kunnen het bedrag van 75.000 euro vaak niet ophoesten. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil dat er voor deze bedrijven een overbruggingsregeling komt tot 2020. Die houdt in dat de ontslagvergoeding voor kleinere bedrijven tot dat jaar veel lager uitvalt dan Asscher voorstelt.


De minister wil het ontslagrecht zo hervormen dat alle bedrijven straks een ontslagvergoeding moeten voldoen. Kleine bedrijven kunnen die nu nog vaak ontlopen. De gouden handdruk moet wel veel lager worden dan nu. Grote bedrijven zijn dan goedkoper uit. Zij zijn nu soms nog tonnen kwijt als ze iemand de laan uitsturen. Maar voor kleine bedrijven komt de nieuwe aanpak op een ongelukkig moment, vindt Van Nieuwenhuizen. Ze wil het mkb meer lucht geven. Het wetsvoorstel van Asscher is een uitwerking van het sociaal akkoord dat het kabinet vorig jaar april sloot met vakbonden en werkgevers. Het regelt ook een beperking van de WW-duur en meer bescherming voor flexwerkers. FNV-voorzitter Ton Heerts zei kort voor het debat erop toe te zullen zien dat de afspraken worden uitgevoerd in de geest van het sociaal akkoord. De SP vindt een groot deel van de plannen veel te ver gaan. Kamerlid Paul Ulenbelt kwam met voorstellen ze terug te draaien.

Reageer op dit artikel