nieuws

Jürgen van Dongen verdedigt worstenbroodjestitel

Slagersnieuws

Bakkerij Jürgen van Dongen uit Terheijden verdedigt op maandag 17 maart de titel Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. De winnaar van de editie 2013 neemt het in de eindstrijd op tegen negen collega’s. De namen van de tien finalisten werden dinsdag 25 februari bekendgemaakt bij In de Heuvel in Tilburg. Daar kregen ook vijf Thuisbakkers en vijf Leerlingen te horen dat hun worstenbroodje meedingt naar de titel in hun eigen categorie.

Jürgen van Dongen verdedigt worstenbroodjestitel
De Rooi Pannen

Het was op maandag 24 en dinsdag 25 februari weer een komen en gaan van worstenbroodliefhebbers. In de Heuvel in Tilburg was het epicentrum. Zowel de professionals (bakkers & slagers) als de thuisworstenbroodbakkers en leerlingen brachten de gemaakte worstenbroodjes naar Huys van Voskens in Tilburg die te laten keuren.

De mystery shopper had inmiddels zijn of haar werk gedaan. In de afgelopen vijf weken is bij vijftig bakkers en slagers het mystery worstenbroodje opgehaald. Langs een route van ruim duizend kilometer kriskras door Brabant werden de worstenbroodjes gekocht. Eerst werden de mystery worstenbroodjes gekeurd en later de ingeleverde worstenbroodjes. Deze werden samengevoegd op één bord. De verschillen waren soms minimaal, maar soms ook overduidelijk.

Herkeuringen

Negen juryleden – drie bakkers, drie slagers en drie koks – keurden de worstenbroodjes op uiterlijk, brood, gehaktvulling, consistentie/beet en uiteraard smaak. Er waren enkele herkeuringen nodig om tot een uitspraak te komen. Uiteindelijk werden uit de categorie bakkers & slagers tien finalisten geselecteerd. Uit de categorie Thuisbakkers en Leerlingen ieder vijf. In een rechtstreeks duel, met voor iedereen gelijke omstandigheden, gaan zij op maandag 17 maart in de bakkerij van De Rooi Pannen in Eindhoven de strijd aan.

De eerste uitzending op Omroep Brabant is op zondag 9 maart met het eerste deel van de hoogtepunten van deze verkiezing. Op zondag 16 en 23 maart is het vervolg te zien op de provinciale televisiezender. Op donderdag 20 maart is de prijsuitreiking in de aula van het VMBO van De Rooi Pannen in Eindhoven.

Finalisten Lekkerste Brabantse Worstenbroodje (bakkers & slagers):

-Bakkerij Jürgen van Dongen, Jürgen van Dongen, Terheijden

-Bakkerij van Dongen, Kees van Dongen, Made

-Willemse Luxe Brood en Banket, Willem Willemse, Hilvarenbeek

-Bakkerij Nagelkerke, Jan Nagelkerke, Oudenbosch

-Ton Donders Worstenbrood, Ton Donders, Berkel-Enschot

-Bakkerij Léon van Dongen, Léon van Dongen, Wagenberg

-Bakkerij Foolen, Jorrit Foolen, Sint Oedenrode

-Bakkerij Bierman, Richard Bierman, Kaatsheuvel

-Echte Bakker van der Steen, Barry van der Steen, Made

-Martin Brood Patisserie Chocolade, Martien Brugmans, Valkenswaard

Finalisten Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje:

-Kees van Dongen, Herpen

-Jos Heerkens, Berlicum

-Lonneke Westphal, Valkenswaard

-Henk van Liempd, Dommelen

-Jan Schellekens, Uden

Finalisten Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje:

-Talitha van de Ven, Eindhoven, De Rooi Pannen

-Lynn van Dommelen, Elshout, Summa College

-Jill van Ruijven, Made, Cingel College

-Jeroen Overheid, Ridderkerk, Cingel College

-Lars van Dongen, Wagenberg, Cingel College

Reageer op dit artikel