nieuws

Prijzen voeding stijgen, volume krimpt

Slagersnieuws

Winkels in voedings-en genotmiddelen hebben in augustus een omzetstijging van bijna 3 procent gerealiseerd ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar. Dit was geheel te danken aan een prijsstijging van 3,9 procent. Het volume kromp met ruim 1 procent.

Prijzen voeding stijgen, volume krimpt

Bij de supermarkten was de omzet 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume kromp licht met 0,3 procent. De gehele detailhandel zag de omzet in augustus licht dalen.
De winkels draaiden 0,7 procent minder omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. De prijzen stegen met 2,4 procent, terwijl het volume 3 procent kromp. Gemiddeld lag de omzet in de maanden juni, juli en augustus ruim 1 procent lager dan in dezelfde drie maanden in 2012. De maand augustus kende in vergelijking met een jaar eerder een woensdag minder en een zaterdag meer. Dit resulteerde voor de gehele detailhandel in een positief koopdageffect van ongeveer 1 procent, aldus het statistiekbureau.

De krimp van de non-foodwinkels pakte in augustus lager uit dan in de voorgaande maanden. In vergelijking met augustus 2012 nam de omzet met ongeveer 2 procent af. De prijzen stegen met bijna 2 procent, het volume kromp met 3,7 procent. Negatieve uitschieters waren de winkels in doe-het-zelfartikelen en consumentenelektronica. Winkels in bovenkleding en in artikelen voor woninginrichting kenden een lichte omzetdaling. De omzet van de drogisterijen, textielsupermarkten en de winkels in huishoudelijke artikelen kwam hoger uit dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel