nieuws

Filet américain bij slager bevat veel bacteriën

Slagersnieuws

Filet américain bij de slager bevat veel meer bacteriën dan die uit de supermarkt. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Consumentenbond onder vijf supermarktketens en tien slagers.

Filet américain bij slager bevat veel bacteriën

Om een beeld te krijgen van de hygiënische kwaliteit van filet américain, gemaakt van rauw rundvlees, onderzocht de Consumentenbond bakjes van de vijf grootste supermarktketens en van tien willekeurig gekozen slagerijen. Hierbij is in het bijzonder gekeken naar de aanwezigheid van E.coli en ESBL-producerende bacteriën.  Eén gram filet van de supermarkt bevat gemiddeld honderdduizend bacteriën, dezelfde gram van de slager bevat er met zeven miljoen zeventig keer zo veel.

Twee van de tien onderzochte slagers krijgen van de Consumentenbond een onvoldoende. Het gaat daarbij om de slagers Jansen uit Amersfoort en Gelderblom uit Woerden. ‘Zij hebben  hoogstwaarschijnlijk ergens een steek laten vallen; of de filet américain onder hygiënische omstandigheden bereid of het te lang en te warm bewaard. Dan krijgen bacteriën de kans zich enorm te vermeerderen’, aldus de Consumentenbond. De vondst wordt door de Voedsel- en Warenautoriteit overigens niet als alarmerend gezien. De aangetroffen variant van de ESBL is er niet een die ziekmakende eigenschappen bevat. De bond raadt consumenten echter aan voorzichtig te zijn met het product. Door het ontbreken van beschermende atomosfeer bij de filet americain van de slager, is de houdbaarheid zeer beperkt, tot maximaal een dag. Dat is in lijn met de hygiënecode van het slagersbedrijf waarin staat dat de klant geadviseerd moet worden binnen 24 uur te consumeren. Slagers hebben deze bewaartermijn niet altijd even helder op hun netvlies staan.

Vijf van de tien onderzochte slagerijen krijgen wel de waardering ‘goed’ of ‘zeer goed’ van de onderzoekers. Dat zijn Keurslagerij De Bruijn in Amersfoort, Gildeslagerij Jan de Rooij in Berkel en Rodenrijs, Slager Van Duyvenbode & Zn in Delft, Keurslager Mellegers in Rotterdam en Keurslager Harry van Schaik in Utrecht. Van de supermarktketens beoordeelt de Consumentenbond Albert Heijn, Jumbo en Lidl als ‘zeer goed’ voor hygiëne. Aldi krijgt de beoordeling ‘goed’ en C1000 ‘redelijk’.

Reageer op dit artikel