nieuws

Schapenboer en slager slaan handen ineen

Slagersnieuws

Jan Crets en Ellen Kooiman van C&K Landschapsbeheer wilden graag verantwoorder en duurzamer werken en slager Ben Kamphuis vindt het belangrijk te weten waar zijn vlees vandaan komt. Daarom startten zij een samenwerking.

Schapenboer en slager slaan handen ineen

In de kudde die graast in het kader van natuurlijk landschapsbeheer in de omgeving van Doorn worden jaarlijks lammertjes geboren. De ooien blijven, maar de rammen moeten op een gegeven moment weg. ‘We verkochten ze dan aan de handel, maar dan worden ze vaak geëxporteerd en weten we niet meer wat er met ze gebeurt’, zegt Crets in Nieuwsblad de Kaap.

Bijzondere smaak

Crets brengt nu steeds zelf een aantal lammeren die op gewicht zijn naar het slachthuis en daar worden ze weer opgehaald door Kamphuis. ‘Het vlees heeft een bijzondere smaak. De schapen hebben veel beweging gehad en gevarieerd gegeten. Dat proef je, het is smaakvoller dan bijvoorbeeld een Texels schaap.’

Biologisch

Het lamsvlees is niet biologisch, want de schapenhouders kunnen bewijzen dat alles wat ze eten volgens de wettelijke bepalingen biologisch is. ‘Dan zou ik hooi moeten kopen op de Veluwe, terwijl ik hier hooi genoeg heb van de weiden’, zegt Crets. Antibiotica gebruikt hij alleen in het uiterste geval. ‘Door verschillend voer is al zoveel te bereiken.’

Reageer op dit artikel