nieuws

Reageerbuishamburger klaar voor bereiding

Slagersnieuws

De eerste ‘reageerbuishamburger’ ter wereld is in Londen aangekomen om volgende week te worden bereid en opgegeten. De hamburger is tevens de duurste ter wereld, is gekweekt in een laboratorium en bevat geen echt vlees.

Reageerbuishamburger klaar voor bereiding

Het productieproces van de duurste hamburger kostte 290.000 euro, het bedrag werd geschonken door een anonieme donor. De burger werd gemaakt aan de universiteit van Maastricht. Professor Mark Post gebruikte de stamcellen van een geslachte koe om het stukje kunstmatig vlees te kweken. De hamburger bestaat uit 3000 stukjes vlees die niet groter zijn dan een rijstkorrel. De hamburger wordt in een exclusieve zaak in de Londense West End bereid en opgegeten, schrijft het AD.

Kunstmatig vlees

Stamcellen zouden volgens theorieën tot een miljoen keer meer vlees kunnen maken dan wat een enkele koe ons oplevert. Wetenschappers geloven dan ook dat we dit soort hamburgers binnen vijf tot tien jaar in de supermarkt zullen kunnen kopen. Volgens professor Post is dit de oplossing voor een wereldwijde milieu- en voedselcrisis.

Voedselnormen

Voor dit soort hamburgers verkocht kan worden, moet het vlees aan de voedselnormen voldoen. Ethische groepen keuren het idee wel goed, als er hierdoor minder dieren worden geslacht. ‘We gebruiken nu 70 procent van onze landbouwcapaciteiten voor het kweken van vee. Als we niets ondernemen, zal vlees in de toekomst een luxeproduct worden’, zei professor Post bij de voorstelling van zijn project. ‘De veestapel heeft ook een grote impact op de uitstoot van broeikasgassen, meer dan onze hele transportsysteem.’

Reageer op dit artikel