nieuws

Detailhandel: btw moet weer omlaag

Slagersnieuws

De btw-verhoging naar 21 procent moet ongedaan worden gemaakt. Dat bepleit Detailhandel Nederland donderdag in een actieplan.

Detailhandel: btw moet weer omlaag

Ook vindt de organisatie onder meer dat parkeertarieven en de OZB-aanslag moeten worden bevroren, de loonkosten moeten worden verlicht en de leegstand in de buurt moet worden aangepakt. Het btw-tarief werd vorig jaar oktober verhoogd van 19 naar 21 procent. Dat voelen de winkeliers in hun omzet, zo stelt Detailhandel Nederland. ‘De btw-verhoging heeft geleid tot minder aankopen met extra verlies van omzet en werkgelegenheid en meer faillissementen tot gevolg.’ Volgens de organisatie zijn de voorgestelde maatregelen nodig om de economie een zetje te geven. Winkeliers hebben last van de crisis en ook de consument past zijn gedrag aan, bijvoorbeeld door op internet te winkelen. ‘De consument bepaalt wat er gebeurt en de markt moet zijn werk doen, maar onnodige, economische schade moet worden vermeden. Dat vraagt om handelend optreden,’ aldus voorzitter Jan Meerman.

Het actieplan wordt donderdag aangeboden aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen roept de regering al op om ‘lessen te leren’ uit het actieplan. Dat bevat volgens haar ‘vele goede ideeën die kunnen bijdragen aan het herstel van de economie’. Gesthuizen: ‘Ik steun de oproep om de btw-verhoging per direct terug te draaien. Deze domme maatregel heeft het consumentenvertrouwen geschaad, en levert daardoor slechts de helft van het geld op, weg ermee dus.’

Het midden- en kleinbedrijf zijn de motor van de economie aldus het Kamerlid, en bedrijven , ‘moeten niet worden gebruikt als melkkoe om de Haagse bezuinigingsdrift te financieren.’ (Bron: ANP)

Reageer op dit artikel