nieuws

Zondagsopening weer stap dichterbij

Slagersnieuws

Gemeenten kunnen voortaan zelf bepalen of en hoe vaak de winkels binnen hun grenzen op zondag open mogen. De initiatiefwet hiervoor van D66 en GroenLinks koerste dinsdag in de Eerste Kamer naar een meerderheid, doordat VVD en PvdA in de Senaat er ook wel wat in zien.

Zondagsopening weer stap dichterbij

Indiener Kees Verhoeven (D66) telt zijn zegeningen al: ‘We zijn al ruim 20 jaar bezig om de winkeltijden te verruimen. Nu is het eindelijk gelukt. Ondernemers zullen er blij mee zijn en veel mensen die op zondag boodschappen willen doen, ook. Daarbij geeft het de economie en werkgelegenheid een boost.’ Dat meldt Distrifood.

Eigen keuze

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt ook dat gemeenten hun eigen keuze moeten maken: ‘Inwoners van Staphorst willen iets anders dan Amsterdammers.’ Dat laatste beseft het CDA, van oorsprong fel tegen, inmiddels ook. Op Urk wordt hierover anders gedacht dan in Amsterdam, weet Gerrit Terpstra.

Veel waarde

Daar komt nog bij dat het CDA veel waarde hecht aan de gemeentelijke autonomie. En die gemeenten kunnen straks dus ook gewoon zeggen dat ze op zondag geen enkele zaak open willen hebben. Misschien is het dus beter om het verlies landelijk maar te nemen en de strijd tegen de koopzondag maar plaatselijk aan te gaan, overweegt Terpstra.

Reageer op dit artikel