nieuws

Zoutgehalte in vlees niet gedaald

Slagersnieuws

Het zoutgehalte in vlees is in 2012 niet gedaald ten opzichte van 2011. Dit blijkt onderzoek van het RIVM, in samenwerking met het Voedingscentrum en de NVWA.

Zoutgehalte in vlees niet gedaald

In brood en groenteconserven is het zoutgehalte wel licht afgenomen, hetzelfde geldt voor kaas, koude sauzen, pindasauzen en chips. Naast het zoutgehalte in vlees, is ook het zout in soepen minder geworden. In hetzelfde onderzoek is ook gekeken naar het verzadigd vetgehalte in producten, ook daar is een aanzienlijke verbetering te zien.

Gezondheid

Vanwege de negatieve gezondheidseffecten van een te hoge consumptie van zout en verzadigd vet heeft de minister van VWS de voedingsmiddelensector opgeroepen om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. In dat verband volgen het RIVM en het Voedingscentrum de gehalten van zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Onderzoek

Voor het onderzoek leverden fabrikanten en de desbetreffende sectoren vrijwillig gegevens en plannen aan. Daarnaast is gebruik gemaakt van de onafhankelijke zoutanalyses door de NVWA. De gegevens zijn vervolgens vergeleken met de gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen in het Nederlandse Voedingsstoffenbestand 2011.

Reageer op dit artikel