nieuws

Paardenvlees gevonden in rundvleesburgers VK en Ierland

Slagersnieuws

In een aanzienlijk aantal rundvleesburgers, die verkocht wordt in supermarkten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, is het DNA van paarden gevonden.

Paardenvlees gevonden in rundvleesburgers VK en Ierland

De burgers waren te koop in de supermarkten Tesco en Iceland in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland gingen de burgers over de toonbank in Dunnes Stores, Lidl en Aldi. Volgens de Ierse voedselveiligheidsinstantie (FSAI) komt het vlees bij twee Ierse verwerkingsbedrijven en een Engels verwerkingsbedrijf in Yorkshire vandaan, schrijft Nu.nl naar aanleiding van een uitzending van BBC News.

In totaal werden er 27 rundvleesburgers getest, waarvan tien burgers het DNA van paarden bevatten en 23 het DNA van varkens. In een van de burgers van supermarkt Tesco bestond het vlees voor 29 procent uit paardenvlees.

Daarnaast werden nog eens 31 rundvleesmaaltijden getest, waaronder ‘cottage pie’ en lasagne. 21 van deze maaltijden zijn positief getest op het DNA van varkens.

Geen gevaar

De FSAI verklaarde dat het gevonden paardenvlees geen gevaar is voor de gezondhei, maar ze vinden het wel vreemd. Dit in tegenstelling tot de aanwezigheid van varkensvlees, omdat het vlees van verschillende dieren vaak verwerkt wordt in hetzelfde verwerkingsbedrijf.

Paardenvlees hoort daar in Ierland niet bij, aldus het hoofd van de FSAI professor Alan Reilly. ‘Het zit niet in onze cultuur om paardenvlees te eten, dus verwachten we het ook niet aan te treffen in een burger.’

Onacceptabel

Desalniettemin vindt Reilly de aanwezigheid van varkensvlees in rundvleesgerechten ook onacceptabel. Zeker voor sommige religieuze groepen die geen varkensvlees mogen eten.

De positief geteste producten zijn uit de supermarkten gehaald.

Een van de Ierse verwerkingsbedrijven en het Engelse verwerkingsbedrijf verklaarden dat zij nog nooit paardenproducten hebben gekocht of verhandeld. Er loopt een onderzoek naar de herkomst van het paardenvlees.

Reageer op dit artikel