nieuws

Belastingplicht door shop-in-shop in Duitsland

Slagersnieuws

Steeds meer Nederlandse bedrijven worden actief in Duitsland via shop-in-shop-systemen. Het lijkt de ideale manier om omzet te genereren in Duitsland, maar de ondernemer wordt hiermee ook belastingplichtig in Duitsland.

Belastingplicht door shop-in-shop in Duitsland

Een shop-in-shop-systeem lijkt ideaal: omzet genereren in Duitsland zonder de beslommeringen van grensoverschrijdend zakendoen. Met een contract liggen uw producten in alle filialen van een grote Duitse partij, maar Flynth waarschuwt voor de valkuilen.

Contracten

De shop-in-shop contracten zijn niet bedoeld om de ondernemer in een voordelige positie te brengen. Vooral de clausules over boetes en het niet nakomen van verplichtingen dienen kritisch te worden bekeken. De juridische afdelingen van de Duitse bedrijven die de contracten opstellen, hebben immers als taak hun werkgever zo goed mogelijk te faciliteren.

Belastingplicht

De winkelverkoop en de afrekeningen van de Nederlandse producten aan de kassa vindt in het algemeen plaats namens het Nederlandse bedrijf. Daarvoor beschikt de ondernemer al snel over een fiscale vaste inrichting in Duitsland. Dat is niet erg, de Duitse vennootschapsbelasting is slechts 15 procent, maar daar komt de Duitse gemeentebelasting (Gewerbesteuer) nog bovenop. De hoogte daarvan verschilt per gemeente.

Transacties scheiden

Het wordt lastiger als de boekhouding niet is ingericht op het hebben van een buitenlands bedrijf en de Duitse en Nederlandse transacties door elkaar lopen. Voor de Duitse belastingaangifte moet dan alles uitgezocht worden en kan de discussie ontstaan aan welk land welke kosten toe te rekenen zijn. Het is volgens Flynth makkelijker om een Duitse GmbH op te richten voor de Duitse activiteiten, zodat er duidelijkheid ontstaat in de boekhouding en de aansprakelijkheid voor de Duitse activiteiten beperkt wordt.

Reageer op dit artikel