nieuws

Zware verliezen in foodservice markt

Slagersnieuws

DOETINCHEM – De buitenshuisconsumptie blijft de eerste periode van dit jaar sterk achter. In de eerste vijf weken zijn de gemiddelde omzetten evenals de gemiddelde bezoekersaantallen vijf procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Reden voor Food Service Instituut Nederland (FSIN) om de prognoses voor 2009 naar beneden bij te stellen.

DOETINCHEM – De buitenshuisconsumptie blijft de eerste periode van dit jaar sterk achter. In de eerste vijf weken zijn de gemiddelde omzetten evenals de gemiddelde bezoekersaantallen vijf procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Reden voor Food Service Instituut Nederland (FSIN) om de prognoses voor 2009 naar beneden bij te stellen.

De sectoren in de out-of-home-markt die het begin dit jaar het zwaarst te lijden hebben is hotels en partycatering. Zorg- en onderwijscatering scoren redelijk tot goed. Dat meldt het blad Shops, op basis van cijfers van bureau Foodstep. De omzetten en bezoekersaantallen zijn dus met vijf procent gedaald, maar als de zakelijke klant als uitgangspunt wordt genomen is eerder tien procent daling in zicht, aldus Rien de Koning van Foodstep.

Het FSIN houdt er rekening mee dat de omzetten en bezoekersaantallen in foodservice markt in 2009 én 2010 zullen blijven dalen. ‘Het gevolg is dat veel vestigingen zullen verdwijnen’, geeft Jan Willem Grievink van het FSIN aan. Al ziet ook hij positieve punten. ‘De gewoontes van mensen zijn niet veranderd, buitenshuis eten blijft in trek.’ Daarom doet de fastservice sector het volgens hem zo goed.

Grievink: ‘Concepten die effiencygedreven zijn en met lage kosten werken, hebben relatief betere kansen om de huidige tijd door te komen dan klassieke concepten in het out-of-home-kanaal’.

 

Reageer op dit artikel