nieuws

Zorg om dure voeding

Slagersnieuws

LONDEN – Inwoners van vijf grote EU-landen blijken vooral bezorgd over de stijgende prijzen voor voeding en energie. Voor vier op elke tien Britten, Duitsers, Fransen en Spanjaarden is dat momenteel het grootste probleem voor de economie.

Zorg om dure voeding

LONDEN –  Inwoners van vijf grote EU-landen blijken vooral bezorgd over de stijgende prijzen voor voeding en energie. Voor vier op elke tien Britten, Duitsers, Fransen en Spanjaarden is dat momenteel het grootste probleem voor de economie.

Het is zelfs een grotere zorg dan werkloosheid, toont een enquête in de Financial Times maandag. Italianen hebben andere problemen dan duurder eten en energie. De prijzen van grondstoffen als graan, melk en rijst zijn wereldwijd fors gestegen. Dat komt mede door de grote vraag uit China, tegenvallende oogsten en de groeiende teelt van gewassen voor biobrandstof.

Koopkracht

Als tweede zorg noemen ondervraagde Europeanen hun gebrek aan koopkracht. Op dit moment blijken loonsverhogingen namelijk niet genoeg om de recordinflatie in de landen met de euro bij te houden. De enquête toont dat de meeste Britten (68 procent) geen vertrouwen hebben in de capaciteiten van hun regering-Brown om de economische problemen het hoofd te bieden. De voor Brown sombere tijding volgt op de publicatie zondag van een peiling in The Sunday Times die aangeeft dat de voorsprong van de Conservatieven op Browns Labour tot 16 procent is gegroeid.

Ook in andere westerse landen is volgens opiniepeiler Harris het vertrouwen in de economische vaardigheden van de regeringsploeg laag. In Duitsland, Frankrijk en de VS geldt dat voor ongeveer de helft van de ondervraagden. In Zuid-Europa bleek het wantrouwen minder groot met 43 procent van de ondervraagde Italianen die geen vertrouwen in de economische politiek van de regering heeft en in Spanje was dit 36 procent.

 

Reageer op dit artikel