nieuws

Zeventig procent rendement op Fries lamsvlees

Slagersnieuws

SLAGERSWERELD – Een rendement van zeventig procent over inkoop op een heel lamskarkas. Dit is mogelijk met Fries lamsvlees, zo zegt Johan Veldhuis. Hij is ketenmanager Fries lamsvlees. ‘Er zijn recepten beschikbaar waarmee ook de minder courante delen optimaal verwaard kunnen worden.

SLAGERSWERELD – Een rendement van zeventig procent over inkoop op een heel lamskarkas. Dit is mogelijk met Fries lamsvlees, zo zegt Johan Veldhuis. Hij is ketenmanager Fries lamsvlees. ‘Er zijn recepten beschikbaar waarmee ook de minder courante delen optimaal verwaard kunnen worden.’

Tijdens een pilot met Fries lamsvlees, waaraan circa tien slagers hebben meegewerkt, is bewezen dat door het verwaarden van een heel karkas de slager een rendement van 70 procent over inkoop kan behalen, zo stelt Veldhuis. Slagers die ook Fries lamsvlees willen verkopen krijgen vooraf instructies en begeleiding van ex-slager Ron Zilversmit. ‘Je bereikt er nieuw publiek mee, waarbij één lam per veertien dagen het hele jaar door goed mogelijk is. Sommigen doen meer en nemen twee tot drie lammeren per week af’. De slachtlammeren worden wekelijks geselecteerd en geslacht op bestelling. Er zijn promotiematerialen beschikbaar en recepten, waarmee vooral ook de minder courante delen optimaal verwaard kunnen worden.

Workshop
Bij Unifine Degens is onlangs een kookworkshop geweest met Fries Lamsvlees. Slagers uit de Achterhoek, Utrecht, Drenthe en Twente waren bijeen voor het beproeven van de bereidingsmogelijkheden van Fries lamsvlees. De smaak van het vlees bleek niet onder te doen voor lammeren van ca. 18 kilo. Bij Fries lamsvlees is op basis van het type dier, het management en de bevleesdheid van de dieren een optimaal slachtgewicht tussen 20 en 24 kilo te bereiken.

Wat is Fries lamsvlees precies?
Fries Lamsvlees haakt in op de trend naar gezond genieten bij het koperspubliek. In een gesloten keten wordt van boer naar slager een natuurlijk en gezond stukje vlees geproduceerd van de Friese weidegronden. Vanaf volgende week is het volop verkrijgbaar door heel Nederland.
De lammeren zijn geselecteerd op type en ras en worden grootgebracht op schapenhouderij bedrijven in Friesland. Friesland is de provincie in Nederland met het grootste aantal schapen en tevens de meeste veehouders met schapenhouderij als hoofdactiviteit. Alle deelnemende schapenhouders hebben meer dan 250 ooien en maken allemaal gebruik van Swifter ooien en Texelaar rammen voor de productie van de slachtlammeren. De slachtlammeren worden dus geheel buiten en zonder krachtvoer op een zo natuurlijk mogelijk manier groot gebracht. De kwaliteit van de slachtlammeren is volgens de SEUROP classificatie voor de bevleesdheid een U of een R en voor de vetbedekking een 1 of een 2.
Op de foto Slagerij Braamskamp.
Voor meer informatie: Ron Zilversmit, tel. 06 – 420 68 011 of 06 – 53610148.

Reageer op dit artikel