nieuws

Woede over uitstel verdoofd castreren varkens

Slagersnieuws

DEN HAAG – Bedroevend en Nederland op zijn smalst. Zo noemt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de vertraging in het plan van supermarkten alleen nog varkensvlees van verdoofd gecastreerde biggen te verkopen.

Woede over uitstel verdoofd castreren varkens

DEN HAAG – Supermarkten hebben hun plan om alleen nog varkensvlees van verdoofd gecastreerde biggen te verkopen verschoven van 1 januari naar 1 maart 2009.

‘Bedroevend en Nederland op zijn smalst’, zo noemt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de vertraging. Eind juli maakte het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL) bekend dat het niet lukt vanaf 1 januari 2009 alleen nog varkensvlees te verkopen van onder verdoving gecastreerde varkens. Het CBL zet nu in op 1 maart 2009, want de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet nog kijken naar de manier waarop de boeren worden gecompenseerd voor de aan te schaffen verdovingsapparatuur.
 
Jeuk van uitstel
Vooral de reden voor het uitstel zit Dales dwars, meldt hij op zijn internetpagina. ‘Apparatuur die nog niet goed werkt of verdovingsstof die niet geleverd kan worden, daar kan ik me nog wat bij voorstellen. Maar formaliteiten die ervoor zorgen dat duizenden dieren onnodig lijden, daar krijg ik enorme jeuk van.’

De nu opgedoken bureaucratische eisen lijken Dales een belangrijke hobbel op de ingeslagen weg. ‘Vele duizenden biggen blijven alsnog zonder verdoving gecastreerd, totdat de ambtenarij de boeken met formaliteiten tevreden kan sluiten. Ik zou het hemeltergend vinden als dit werkelijk waar is. En als het waar is, dan vraag ik mij ook meteen af of dit soort zaken niet eerder voorzien hadden kunnen worden.’
 
Vieze smaak van vlees
De Dierenbescherming wil dat er zo snel mogelijk varkensvlees in de supermarkten ligt van niet-gecastreerde varkens. Volgens afspraken zou dat in 2015 het geval kunnen zijn. Tot de ingreep wordt uitgebannen, worden de biggen onder verdoving gecastreerd. Mannelijke varkens worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees in de pan soms een vieze geur afgeeft. Tot nu toe gebeurde de ingreep onverdoofd, maar de weerstand hiertegen nam de afgelopen jaren toe. Ook varkenshouders willen graag van de klus af.
 

Reageer op dit artikel