nieuws

Winkeliers uit winkel gezet bij renovatie

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Winkelverhuurders die hun pand willen renoveren zetten de winkeliers vaak zonder pardon op straat. Detailhandel Nederland krijgt veel klachten over deze werkwijze, meldde de brancheorganisatie donderdag.

Winkeliers uit winkel gezet bij renovatie

DOETINCHEM – Winkelverhuurders die hun pand willen renoveren zetten de winkeliers vaak zonder pardon op straat. Detailhandel Nederland krijgt veel klachten over deze werkwijze, meldde de brancheorganisatie donderdag.

Volgens de organisatie hoeft een verhuurder sinds 2003 geen rekening meer te houden met de belangen van de winkelier door een wijziging in de wet. Detailhandel Nederland maakt zich echter grote zorgen over deze ‘structurele fout in het huurrecht’.

Lege handen
De constructie is vooral populair bij verhuurders in winkelcentra zoals Hoog Catharijne in Utrecht, Stadshart Zoetermeer en Presikhaaf in Arnhem, zegt de belangenorganisatie. ‘De winkelier blijft met lege handen en zonder winkel achter. Zeker kleinere ondernemers zijn hiervan de dupe.’

Dringend eigen gebruik
Tot de wetswijziging in 2003 woog de rechter de belangen van zowel de huurder als de verhuurder, als de winkelier bij een renovatie uit zijn winkel moest. Nu kan de verhuurder het huurcontract opzeggen wegens ‘dringend eigen gebruik’, waar renovatie ook onder valt. De verhuurder hoeft de winkelier geen schadevergoeding of vervangende winkelruimte aan te bieden, aldus Detailhandel Nederland.

Aanpassing van de wet
De brancheorganisatie ziet dat verhuurders vooral de laatste tijd gebruikmaken van deze maas in de wet. Aanpassing van de wet is daarom dringend nodig, vindt de belangenclub van winkeliers. ‘Als een winkelier wegens een verbouwing het pand moet verlaten, dient de verhuurder een schadevergoeding te betalen of een gelijkwaardige winkelruimte aan te bieden. De winkelier moet bovendien later weer kunnen terugkeren naar zijn oude winkelpand.’

 

Reageer op dit artikel