nieuws

Wild vlees keuren vanaf 1 januari

Slagersnieuws

DEN HAAG – In Nederland wordt al het vlees dat via de handel uiteindelijk bij een consument op het bord beland eerst gekeurd. Daarop is altijd één uitzondering geweest: het wild dat in Nederland wordt geschoten voor de lokale markt. Vanaf 1 januari 2008 komt daar verandering in.

Wild vlees keuren vanaf 1 januari

DEN HAAG – In Nederland wordt al het vlees dat via de handel uiteindelijk bij een consument op het bord beland eerst gekeurd. Daarop is altijd één uitzondering geweest: het wild dat in Nederland wordt geschoten voor de lokale markt. Vanaf 1 januari 2008 komt daar verandering in.

Vanaf 1 januari mag geen wild meer in de handel komen zonder een onderzoek door een gekwalificeerd persoon. Die heeft voor deze keuring een speciale opleiding gevolgd als aanvulling op de jachtopleiding. Een keuring door een gekwalificeerd persoon was al verplicht bij de handel tussen EU-lidstaten. Voortaan vervult hij deze taak ook voor wild dat voor de lokale markt is bestemd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van deze regelgeving.

Voedselveiligheid

Hiermee ontstaat meer transparantie over de wijze waarop de voedselveiligheid wordt geborgd. Ook is de voedselveiligheid hoger voor de consument die vrij wild consumeert (bijvoorbeeld in een restaurant) dat afkomstig is uit het lokale circuit. De nieuwe maatregel sluit bovendien beter aan op de Europese hygiëneverordeningen voor levensmiddelen.

Karkassen van wilde zwijnen die zijn bestemd voor de reguliere en Europese handel moeten op trichinella worden onderzocht. Trichinella is een parasitaire worm. Als mensen vlees eten dat met trichinella is besmet, kan dat tot ernstige ziekteverschijnselen leiden.Vanaf 1 januari is het ook verplicht om wilde zwijnen voor de lokale markt op trichinella te laten onderzoeken. De gekwalificeerde persoon laat daarvoor een vleesmonster onderzoeken in een laboratorium en zal een bewijs van de gunstige uitslag met het wild meeleveren.

Reageer op dit artikel