nieuws

VWA: controle vlees en voer onder de maat

Slagersnieuws

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit controleert naar eigen zeggen onvoldoende op veetransporten, slachterijen en vleesverwerking. Ook het toezicht op diervoeder is onder de maat.

VWA: controle vlees en voer onder de maat

DEN HAAG – De Voedsel en Waren Autoriteit controleert naar eigen zeggen onvoldoende op veetransporten, slachterijen en vleesverwerking. Ook het toezicht op diervoeder is onder de maat.

De dienst erkent dat in een brief van oktober 2007 aan het ministerie van Volksgezondheid, waar het Tros-programma Radar maandagavond over berichtte. De VWA stelt dat zij onvoldoende geld en mensen heeft om deze wettelijke taken uit te voeren en het toezicht in 2008 tot het minimum terug te brengen. ‘De ondergrens van het toezicht’ op levend vee dat naar de slachterij wordt gebracht, is volgens de brief bereikt. ‘Op het gebied van etikettering en samenstelling van levensmiddelen ontplooit de VWA nauwelijks activiteiten’. En: ‘Voor diervoeders wordt het aantal verplichte monsters op de aanwezigheid van diermeel niet meer genomen.’ Verder wordt van geïmporteerd veevoer volgens de VWA-brief hooguit 25 procent van de door de EU voorgeschreven monsters genomen en onderzocht, meldt het Agrarisch Dagblad.

In een reactie beperken de ministeries van volksgezondheid (VWS) en landbouw (LNV) zich tot het verwijzen naar eerdere brieven van minister Verburg aan de Kamer. ‘Door bepaalde onderdelen van het VWA-toezicht kostendekkend te maken (door middel van retributies) moet het niveau van alle controles van de VWA gehandhaafd blijven. Dit proces loopt en is in 2011 afgerond’, aldus de ministeries. Beide erkennen dat het lastig is te antwoorden op de reportage van Radar: veel van de genoemde knelpunten zijn onderdeel van het onderzoek van de commissie-Hoekstra naar het functioneren van de VWA. Lopende dat onderzoek stellen beide departementen geen nadere mededelingen te kunnen doen.

 

Reageer op dit artikel