nieuws

Vleestax op bezuinigingsagenda regering

Slagersnieuws

DEN HAAG – Een van de twintig werkgroepen die met oplossingen moet komen om de benodigde bezuinigingen te realiseren, buigt zich over de mogelijke invoering van een vleestax. Dat zei premier Balkenende gisteren tijdens de behandeling van de Miljoenennota.

Vleestax op bezuinigingsagenda regering

DEN HAAG  – Een van de twintig werkgroepen die met oplossingen moet komen om de benodigde bezuinigingen te realiseren, buigt zich over de mogelijke invoering van een vleestax. Dat zei premier Balkenende gisteren tijdens de behandeling van de Miljoenennota.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren diende op de tweede dag van de begrotingsbehandeling een motie in om te komen tot een vleestax, een milieuheffing op vlees. ‘We weten dat de veehouderij zeer milieubelastend is, en een tax lijkt ons zeer op zijn plaats,’ aldus Thieme donderdagavond. ‘In besprekingen over de herziening van het belastingstelsel, die onderdeel zijn van de grote bezuinigingsoperatie, kan het voorstel van een vleestax worden meegenomen,’ antwoordde premier Balkenende. Daarop trok Marianne Thieme haar motie in.

Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht in de toekomst een nog grotere aanslag op de natuur, omdat tot 2030 de wereldwijde consumptie van vlees, vis en zuivel naar verwachting met de helft toeneemt. De Stichting Natuur en Milieu wil naar aanleiding van dat onderzoek óók dat er snel een milieubelasting komt op vlees. Het idee van een vleestax is in eerdere jaren al door Milieudefensie geopperd.

Nederland ontkomt niet meer aan fundamentele keuzes om de overheidsfinanciën weer gezond te maken, zo oordeelt de regering. Twintig werkgroepen gaan ermee aan de slag en worden geleid door hoge ambtenaren. Zij worden gecontroleerd door minister-president Balkenende en de twee vice-premiers Bos (PvdA) en Rouvoet (CU). 

Lees ook: PBL wil debat over eten van vlees

Reageer op dit artikel