nieuws

Vleesfraude: boete en celstraf

Slagersnieuws

ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep twee handelaren en een vleesbedrijf uit Deventer veroordeeld wegens vleesfraude.

Vleesfraude: boete en celstraf

ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep twee handelaren en een vleesbedrijf uit Deventer veroordeeld wegens vleesfraude.

Het bedrijf en de twee veroordeelde handelaren verkochten vlees dat voor destructie of petfood was bestemd, als geschikt voor humane consumptie, schrijft Boerderij. Het bedrijf is veroordeeld tot een boete van 50.000 euro, terwijl de twee handelaren een gevangenisstraf kregen van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

De fraude bestond eruit dat zogenoemd steekvlees werd omgekat tot voor menselijke consumptie geschikt vlees. Steekvlees wordt bij de slacht verwijderd, omdat het de plek is waar het steekgat in de hals van een rund of varken wordt aangebracht, om het bloed te laten weglopen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de fraude met het steekvlees al langer aan de gang was. Op papier werd het vlees als voer voor nertsen afgezet, maar in werkelijkheid ging het onder valse benamingen de markt voor humane consumptie op de Oost-Europese markt.

Het gerechtshof in Arnhem heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de lange duur van de juridische procedure. Het veroordeelde Deventer bedrijf is inmiddels failliet verklaard.
 

Reageer op dit artikel