nieuws

Vleesbranche moet ‘boeten’ voor VWA-rapport

Slagersnieuws

DEN HAAG – Meer bedrijfsbezoeken en hogere lasten. Dat zijn concreet de gevolgen voor de vleessector na maatregelen die zullen volgen op het verschijnen van het rapport van de commissie Hoekstra.

Vleesbranche moet ‘boeten’ voor VWA-rapport

DEN HAAG – Meer bedrijfsbezoeken en hogere lasten. Dat zijn concreet de gevolgen voor de vleessector na maatregelen die zullen volgen op het verschijnen van het rapport van de commissie Hoekstra.

Rein Jan Hoekstra heeft onderzoek gedaan naar de conclusies in het interne VWA-rapport dat onlangs opdook. Volgens hem schetst het rapport dat onder meer melding maakt van gebrekkig toezicht op dierenwelzijn, ‘een herkenbaar beeld’. ‘Met name op varkensslachterijen’, stelt het VWA-rapport, ‘kunnen dieren levend in de broeibakken terechtkomen zonder dat dit wordt opgemerkt. En bij pluimvee kan het gebeuren dat de dieren door onvoldoende verdoving niet goed aangesneden worden’.

Minister Verburg stelt naar aanleiding van de conclusies een aantal concrete maatregelen voor, zoals meer controles van veetransporten langs de weg en meer dierenartsen, meldt het Agrarisch Dagblad.Om dit te bekostigen zal het bedrijfsleven, waaronder de vleesbedrijven, hogere lasten gaan betalen. En vleesbedrijven zelf krijgen bovendien te maken met meer bedrijfsbezoeken. Hoekstra stelt verder dat de communicatie tussen VWA en kabinet beter moet. Nu wordt nog op informele basis aan Verburg gerapporteerd. Dat moet volgens het rapport geformaliseerd worden.

 

Reageer op dit artikel