nieuws

Vlees verdoofd gecastreerd varken later in schap

Slagersnieuws

LEIDSCHENDAM – De datum van 1 januari 2009 waarop de supermarkten alleen nog varkensvlees verkopen van varkens die verdoofd zijn gecastreerd, wordt niet gehaald. Naar het zich nu laat aanzien is een ingangsdatum van 1 maart 2009 het meest waarschijnlijk. Dat heeft de koepelorganisatie voor de supermarkten, het CBL, maandag naar buiten gebracht.

Vlees verdoofd gecastreerd varken later in schap

LEIDSCHENDAM – De datum van 1 januari 2009 waarop de supermarkten alleen nog varkensvlees verkopen van varkens die verdoofd zijn gecastreerd, wordt niet gehaald. Naar het zich nu laat aanzien is een ingangsdatum van 1 maart 2009 het meest waarschijnlijk. Dat heeft de koepelorganisatie voor de supermarkten, het CBL, maandag naar buiten gebracht.

Het invoeren van het verdoofd castreren kan om verschillende redenen pas later worden ingevoerd. De apparatuur die de varkenshouders gaan gebruiken om de varkens te verdoven liet eerst op zich wachten. Vervolgens was er gesteggel over wie moest opdraaien voor de kosten van die apparatuur. De supermarkten hebben deze verplichting op zich genomen door een fonds daartoe op te richten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet deze constructie echter nog goedkeuren.
De supermarkten hebben met de slachterijen afgesproken dat zij een fonds ter waarde van 3,7 miljoen euro in het leven roepen. Die middelen moeten 1 september beschikbaar zijn. Slachterijen hebben echter aangegeven dat zij geen verschil willen maken in exportvlees en het vlees voor de Nederlandse markt. Alle varkens zullen dus verdoofd worden gecastreerd. De Nederlandse supermarken betalen dit. Mogelijk wordt een stukje varkensvlees in de supermarkt daardoor ook duurder, als zij de extra kosten doorberekenen. Het zou dan gaan om een paar cent per lapje vlees.
Wakker Dier reageert verontwaardigd op het uitstel. ,,Door ruzie over geld en formele procedures lijden nu nog steeds dagelijks 29.000 biggetjes onder de onverdoofde castratie.” Biggetjes worden gecastreerd omdat dit ten goede zou komen aan de geur en de smaak van het vlees. 

 

Reageer op dit artikel