nieuws

Vlees uit 1993 verkocht in Zweden

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Ingeblikt vlees van negentien jaar oud is in diverse winkels in Zweden verkocht.

DOETINCHEM – Ingeblikt vlees van negentien jaar oud is in diverse winkels in Zweden verkocht.

Het vlees, 1000 ton corned beef en 500 ton gehakt, werd in 1993 ingeblikt door het bedrijf Scan Syd in het Zweedse Kristianstad. In 2000 ondernam de Zweedse Raad van Landbouw een poging om de voorraad te verkopen, maar dat mislukte. Pas in 2009 werd het vlees verkocht. De blikjes kregen een nieuw label en werden in Polen aan restaurants verkocht, schrijft dagblad Trouw.

Toen het schandaal in Polen losbarstte, trof een Zweedse consument een blikje aan in Zweden. Inspecteurs van het departement Milieu voerden daarom een onaangekondigde controle uit bij M&T in Stockholm, het bedrijf dat de blikjes verdeelde. ‘We troffen er heel wat blikjes aan die een nieuw label kregen met vervaldatum 2013’, zegt inspecteur Camilla Blom.

M&T haalde de blikken uit de rekken van 23 winkels in Stockholm en Göteborg. Volgens de advocaat van M&T is uit een test gebleken dat het vlees nog altijd geschikt is voor consumptie. De eerste poging van het departement Milieu om het bedrijf voor de rechter te krijgen, is echter mislukt.
 

Reageer op dit artikel