nieuws

Vlees- en vleeswarensector kiest ‘AEGON-variant

Slagersnieuws

AMSTERDAM – Voortaan kunnen werknemers in de vlees- en vleeswarensector bij arbeidsongeschiktheid rekenen op een inkomensaanvulling tot minimaal 70% van het laatst verdiende loon.

Vlees- en vleeswarensector kiest ‘AEGON-variant

AMSTERDAM – De vakbonden, onder aanvoering van FNV, hebben dat deze week afgesproken met de bedrijven in de vlees- en vleeswarensector die zijn verenigd in de COV (Centrale Organisatie van de Vleessector) en de VNV (Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie). Deze zogeheten WG-aanvullingsverzekering is afgesloten bij AEGON. Bijzonder is dat de werkgevers verplicht zijn om deze verzekering af te sluiten voor de in totaal 13.000 werknemers. Het gaat om een jaarlijkse premie van ongeveer € 2,5 miljoen, die de werkgevers grotendeels zullen betalen.

RSI
Ook in de vlees- en vleeswarensector is instroom in de WIA geen theoretisch risico. Een veelvoorkomende oorzaak is RSI. FNV heeft zich daarom hard gemaakt om een WGA-verzekering af te sluiten voor de werknemers. John Klijn, FNV-bestuurder voor de vleessector: ‘De ‘AEGON-variant’ -minimaal 70% van het laatst verdiende loon- was voor ons een belangrijk punt in de CAO-onderhandelingen. Werknemers in slachterijen hebben door de aard van het werk, met vaak dezelfde snijdende bewegingen, een reële kans op arbeidsongeschiktheid. Voortaan is met deze verzekering de preventie en de reïntegratie van zieke werknemers beter geregeld. Wij willen dat voor meer sectoren gaan afdwingen.’

AEGON introduceerde in 2006 het vernieuwde AEGON Gezond Werkplan, dat de werkgever een totaaloplossing biedt bij verzuim en arbeidsongeschiktheid. Onderdeel van het vernieuwde AEGON Gezond Werkplan is de WGA-aanvullingsverzekering. Bijzonder is dat AEGON aan werkgevers de garantie geeft dat zijn gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers minimaal 70% van het laatst verdiende loon ontvangen (tot een bepaald maximum). Vakbond FNV noemde dit 70%-vangnet de ‘AEGON-variant’.

 

Reageer op dit artikel