nieuws

‘Vlees duurder door verdoofd castreren

Slagersnieuws

NOORDWIJK – De intentie om vanaf 1 januari 2009 geen onverdoofd gecastreerd biggenvlees meer te verkopen aan de Nederlandse consument, vereist aanpassingen in de vleesindustrie die leiden tot meerkosten. Het vlees wordt hierdoor duurder.

‘Vlees duurder door verdoofd castreren

NOORDWIJK – De intentie om vanaf 1 januari 2009 geen onverdoofd gecastreerd biggenvlees meer te verkopen aan de Nederlandse consument, vereist aanpassingen in de vleesindustrie die leiden tot meerkosten. Het vlees wordt hierdoor duurder.

 

In supermarkten, slagerijen en andere verkooppunten van vlees is vanaf 1 januari 2009 alleen nog vers vlees te koop van varkens die deze ingreep verdoofd hebben ondergaan. Het streven is om voor 2015 op een verantwoorde wijze te stoppen met castreren van biggen. Dat staat in de Verklaring van Noordwijk die 29 november is ondertekend door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Nederland.

 

Onderscheid

Vion-woordvoerder Marc van der Lee zegt in dagblad Trouw dat het vlees duurder wordt. In de vleesverwerking is nu nog geen onderscheid gemaakt in de Nederlandse, Belgische of Duitse afzetmarkt. Dat zal in de toekomst dus gescheiden moeten worden. ‘Aan de ontwikkeling en exploitatie van zo’n gescheiden productiestroom zitten wel meerkosten’, zegt Van der Lee. ‘Maar we hebben nog een jaar de tijd om dat uit te werken.’

‘Hoe de sector de castratie precies uitvoert, moet de sector vooral zelf uitzoeken’, zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). ‘Wij gaan ons ondertussen inzetten om onze buitenlandse leveranciers diezelfde eisen te stellen.’

 
 

 

 

 

Reageer op dit artikel