nieuws

‘Vet in vlees verdient waardering

Slagersnieuws

ROTTERDAM – De rol van vet als smaakmaker van (varkens)vlees wordt onvoldoende gekend: het is tijd voor een brede herwaardering van vetten volgens culinair journaliste De Vos.

‘Vet in vlees verdient waardering

ROTTERDAM – De rol van vet als smaakmaker van (varkens)vlees wordt onvoldoende gekend: het is tijd voor een brede herwaardering van vetten, volgens culinair journaliste De Vos.

De Vos constateert in NRC Next dat het vetpercentage van vlees afgelopen jaren alleen maar is afgenomen vanwege het streven naar zo mager mogelijk vlees. Zo hebben de meeste varkens tegenwoordig maar een dunne speklaag. ‘En spek eten zonder bijbehorend vetrandje heeft weinig zin, stelt De Vos. Zij pleit ook voor meer smaakwaardering van het doorregen stukje vlees.

De Vos merkt op dat de verhouding tussen het verzadigde en onverzadigde vet bij varkensvlees ‘reuze meevalt’ en dat het bijvoorbeeld te verkiezen is boven boter (‘dat schadelijker is’) en ook boven tal van onzichtbare vetten in chips, koekjes, potjes en kant-en-klaar maaltijden.

Ook voor het garen van draadjesvlees (rundvlees) heeft vet een belangrijke rol. Naast de smaakbevordering merkt De Vos op, dat het goed werkt voor de binding en daarmee voor het malser, zachter houden van dit vlees dat qua structuur nou eenmaal wat taaier is, vat Stichting Vlees samen.

Reageer op dit artikel