nieuws

Veesector lijdt door importstop

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Een miljoenenstrop dreigt voor de Nederlandse veesector nu Rusland importverboden heeft ingesteld voor vee en pluimveeproducten.

Veesector lijdt door importstop

DOETINCHEM – Een miljoenenstrop dreigt voor de Nederlandse veesector nu Rusland importverboden heeft ingesteld voor vee en pluimveeproducten.

Rundvee wordt niet meer toegelaten vanwege het Schmallenberg-virus. Eendagskuikens, broedeieren en pluimveevlees zijn in de ban wegens vogelgriep in Limburg. Een importstop op Europees varkensvlees dreigt, omdat invoerdocumenten niet in orde zijn en salmonella op varkensvlees is aangetroffen, schrijft Nieuwe Oogst, een uitgave van LTO Noord.
 

Varkensvleessector
De varkensvleessector houdt zijn adem in en vreest enorme gevolgen voor de varkensprijzen als Rusland de grenzen sluit. De kans dat dit gebeurt, is volgens lobbyist Frans van Dongen van Productschap Vee en Vlees reëel. ‘Het zijn spannende tijden.’ Nederland levert jaarlijks zo’n 25.000 ton varkensvlees aan Rusland.
 

Pluimveesector
Voor de pluimveesector dreigt een miljoenenstrop door de importbeperkingen van broedeieren, pluimveevlees en eendagskuikens. Nederland exporteert jaarlijks drie miljoen eendagskuikens en 134 miljoen broedeieren naar Rusland. Nederland hoopt dat Rusland de maatregelen versoepelt nu bij de screening van pluimveebedrijven rond Kelpen-Oler blijkt dat daar geen vogelgriep heerst.
 

Rundveesector
De rundveesector lijdt vooral schade door Russische importverbod op drachtige vaarzen. Rusland is een grote afnemer.

Lees ook:

‘Rusland bij WTO verhoogt vleesprijs’ (20-03-2012)
Importstop van Rusland treft ook varkensvlees (08-03-2012)
Wél vlees en zuivel naar Rusland (30-01-2012)
Rusland verhoogt export pluimveevlees (30-01-2012)
Mogelijke rundvleesstop Rusland (25-01-2012)
Russen stoppen import vlees na Schmallenbergvirus (18-01-2012)

Reageer op dit artikel