nieuws

Veel Belgische slagerijen beklad

Slagersnieuws

MAASEIK – In de nacht van donderdag op vrijdag hebben onbekenden de gevels en etalages beschilderd van vier slagerijen in het Belgische Maaseik. Het was al de derde keer in een week tijd dat in Limburg slogans werden aangebracht op slagerijen of vleesverwerkende bedrijven.

Veel Belgische slagerijen beklad

MAASEIK – In de nacht van donderdag op vrijdag hebben onbekenden de gevels en etalages beschilderd van vier slagerijen in het Belgische Maaseik. Het was al de derde keer in een week tijd dat in Limburg slogans werden aangebracht op slagerijen of vleesverwerkende bedrijven.

Eerder was dat het geval bij zes zaken in Diepenbeek, Bilzen en Houthalen-Helchteren. In Sint-Niklaas werd de gevel van het slachthuis beklad. Daar werd het schilderwerk ondertekend met ALF, het Animal Liberation Front. Volgens de politie Maasland is het bekladden van de gevels in Maaseik het werk van één persoon. ‘Dat is te zien aan het lettertype dat op elke gevel overeenkomt’, zegt commissaris Patrick Boonen. ‘Het is de eerste keer dat we met dergelijke vandalenstreken geconfronteerd worden. Voor de slachtoffers lopen de kosten hoog op’. De politie onderzoekt ook of er een link is met de andere feiten in Limburg.

Middernacht

De slagerij van de familie Bets (zie foto) aan de Broekkempweg in Maaseik is het zwaarst getroffen. De volledige etalage en muur is van slogans voorzien. ‘Ik ben blijven doorwerken in mijn slagerij tot middernacht,’ zegt Ludo Bets. ‘Toen ik naar huis ging waren nog geen teksten aangebracht. We hebben al eens een inbraak gehad, maar iets zoals dit hebben we nog nooit meegemaakt. We weten ook niet of het bedoeld is als grap, als vandalenstreek of dat er een organisatie achter zit. Het onderzoek van de politie zal dat wel uitwijzen.’

Op de slagerij van de familie Bets is zowat elke vierkante meter van de voorgevel beschreven. De slogans ‘Vlees is Moord’, ‘Don’t kill animals’ en het woord ‘Killers’ zijn meermaals aangebracht in diverse afmetingen. De klanten in de diverse winkels reageren geschokt op de feiten. ‘We zijn allemaal mensen en moeten toch leven,’ reageert een dame. ‘Onze voorouders leefden ook van de dieren en hun huiden’. De uitbaters van de slagerijen hopen dat het bij deze actie blijft en noemen de actie een laffe daad. Het slachthuis in Sint-Niklaas dat eveneens beklad werd, wordt uitgebaat door het vleesbedrijf Noordvlees Van Gool. De vandalen veranderden het opschrift in ‘Moordvlees’.

Reageer op dit artikel