nieuws

Varkensvlees 20% duurder wegens voetbal en bbq-weer

Slagersnieuws

SLAGERSWERELD – De varkenssector doet deze weken goede zaken. Het wereldkampioenschap voetbal en het mooie barbecueweer hebben de vraag naar worstjes, sjasliks en andere varkensvleesproducten flink opgestuwd. De prijs van varkensvlees is hierdoor met bijna 20 procent gestegen.

SLAGERSWERELD – De varkenssector doet deze weken goede zaken. Het wereldkampioenschap voetbal en het mooie barbecueweer hebben de vraag naar worstjes, sjasliks en andere varkensvleesproducten flink opgestuwd. De prijs van varkensvlees is hierdoor met bijna 20 procent gestegen.

‘Tijdens het WK in Frankrijk in 1998 was dat ook zo. Dit soort evenementen leidt tot een forse stijging in de vraag’, zegt woordvoerder Dé van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Het effect voor de varkenssector is deze keer extra groot omdat de FIFA vanwege de vogelgriep besloten heeft tijdens dit kampioenschap in de stadions geen kipproducten te verkopen.
Naast het WK-effect speelt het zomerweer van de laatste weken een belangrijke rol in de hogere prijs. Veel mensen steken de barbecue aan. Op de roosters liggen worstjes, vleesspiezen en andere producten met varkensvlees.
Het gevolg hiervan is dat de prijs voor varkensvlees per kilo (bij slachterijen en vleesverwerkers) de afgelopen weken met bijna 25 eurocent omhoog is gegaan naar rond de 1,59 euro. En naar verwachting zal die prijs de komende weken nog verder klimmen.
‘Een heel hoog niveau’, stelt ook marktonderzoeker Paul Westra van de productschappen. Op 1997 en 2001 na toen de vraag naar varkensvlees door respectievelijk uitbraken van varkenspest en mond- en klauwzeer (mkz groter was dan het aanbod, is de huidige prijs de ‘op een na hoogste’ voor varkensvlees sinds eind jaren negentig.

Reageer op dit artikel