nieuws

Van buurtslager tot telecomtycoon

Slagersnieuws

DEN HAAG – Celal Oruç, zoon van een Turkse gastarbeider, begon twintig jaar geleden als buurtslager in Den Haag. Nu verkoopt Oruç een meerderheidsbelang in zijn succesvolle telecombedrijf Ortel Mobile aan KPN.

DEN HAAG  – Celal Oruç, zoon van een Turkse gastarbeider, begon twintig jaar geleden als buurtslager in Den Haag. Nu verkoopt Oruç een meerderheidsbelang in zijn succesvolle telecombedrijf Ortel Mobile aan KPN.

Toen Oruç begon als slager heeft hij nog gehuild om het feit dat zijn Turkse boekhoudersdiploma geen passend vervolg zou krijgen in Nederland. ‘Twintig jaar geleden dacht ik zo’, zegt Oruç in Het Financieele Dagblad. ‘Uiteindelijk heeft een leven van ondernemen mij meer geleerd dan ik ooit had kunnen opsteken in de schoolbanken.’

Nichemarkt
De buurtslager wist een zeer succesvolle wending te geven aan zijn carrière door een belwinkel annex theehuis te beginnen, en zich in 2005 met zijn telecombedrijf Ortel Mobile op de nichemarkt van de allochtone beller te storten. Vandaag de dag bedient de virtuele netwerkaanbieder meer dan 1 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. De omzet zal dit jaar naar verwachting 160 miljoen euro bedragen, bijna twee keer zoveel als de vorig jaar gerealiseerde 85 miljoen euro.

Reclame
Die spectaculaire groei heeft Ortel Mobile, volgens Oruç een product van de Nederlandse ondernemersvrijheid en fantastische mogelijkheden van dit land, niet te danken aan gelikte marketing. Reclame over Ortel Mobile zingt vooral rond in buurtsupers en moskeeën. De allochtone klanten verkiezen persoonlijke service en gemak boven de laagste prijs. Met de overname van Ortel Mobile hoopt KPN de Turkse nichemarkt beter te kunnen bewerken. De telecomreus bewerkt die markt ook al met het belmerk Ay Yildiz, maar dat merk kon tot nog toe niet tippen aan het succes van Ortel Mobile. KPN sluit samenvoeging van de twee merken dan ook niet uit, en zinspeelt op internationale uitbreiding van de succesformule.

Oruç blijft nog minimaal vijf jaar bestuursvoorzitter van Ortel Mobile. ‘Mijn kind is zo groot geworden, zo vol energie, dat ik het niet meer bij kan houden. Maar ik hou er nog steeds van.’

 

Reageer op dit artikel