nieuws

Uitbraak E.coli: zeven mensen in ziekenhuis

Slagersnieuws

BILTHOVEN – Nederland heeft in december en januari een uitbraak gehad van E.coli. Zeven mensen zijn in het ziekenhuis beland. Vermoedelijk heeft de bacterie in rauw rundvlees gezeten.

BILTHOVEN – Nederland heeft in december en januari een uitbraak gehad van E.coli. Zeven mensen zijn in het ziekenhuis beland. Vermoedelijk heeft de bacterie in rauw rundvlees gezeten.

Dat heeft de RIVM gemeld aan de Europese Commissie. De eerste besmetting werd volgens de melding vastgesteld op 10 december, meldt Meatandmeal.nl. Eind januari werd de uitbraak vastgesteld nadat het aantal E.coli-besmettingen (20) was verdubbeld ten opzichte van normaal. Waarschijnlijk heeft de bacterie in rauw rundvlees gezeten. Bijna alle patiënten (80 procent) gaven aan in de week ervoor rauw rundvlees te hebben gegeten. De VWA heeft rauwe rundvleesproducten zowel bij de mensen thuis als bij de supermarkten en producenten gecontroleerd. Vooralsnog is er geen besmetting gevonden, maar het onderzoek loopt nog.

De E.coli die is gevonden is de Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) 0157. De laatste vastgestelde uitbraak van E.coli in Nederland was in 2007. Deze werd veroorzaakt door sla. In 2005 was er een uitbraak veroorzaakt door vlees.

 

Reageer op dit artikel