nieuws

Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Slagersnieuws

SLAGERSWERELD – In Nederland is een nieuw geval van de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld. Het is de tweede keer dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE hier opduikt.

SLAGERSWERELD – In Nederland is een nieuw geval van de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld. Het is de tweede keer dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE hier opduikt.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag 22 juni bekendgemaakt. Vorig jaar overleed een Utrechtse vrouw als eerste Nederlander aan de ziekte. Aan de hand van hersenfoto’s en erfelijk materiaal hebben het Nederlandse expertisecentrum bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Europees expertisecentrum in het Schotse Edinburgh de diagnose Creutzfeldt-Jakob met grote waarschijnlijkheid vastgesteld. De nieuwe patiënt heeft de ziekte waarschijnlijk opgelopen door het eten van besmet rundvlees. De ziekte kan ook van mens tot mens overgaan via bloedproducten en instrumenten in ziekenhuizen. Daar is bij deze patiënt echter geen sprake van, is gebleken na onderzoek van het Rotterdamse expertisecentrum en de betrokken GGD.

Reageer op dit artikel