nieuws

Tussensegment vlees bedreigt biologisch

Slagersnieuws

ZWOLLE – De opkomst van tussensegment vlees, is een bedreiging voor biologisch vlees.

Tussensegment vlees bedreigt biologisch

ZWOLLE – De opkomst van tussensegment vlees, is een bedreiging voor biologisch vlees.

Dat zei Martin Wiersema, voorzitter van de LTO-vakgroep Biologische landbouw woensdag tijdens het congres voorafgaand aan de Biovak in Zwolle, meldt het Agrarisch Dagblad.

‘Als biologische boer ben ik bang voor de opkomst van het tussensegment vlees. Want je weet niet waar de consument voor kiest. Er komt vlees op de markt dat met meer aandacht voor dierenwelzijn en milieu geproduceerd is dan gangbaar vlees. Bovendien is het goedkoper dan biologisch. Dat kan onze sector bedreigen’, aldus Wiersma.

AH
Als voorbeeld noemt Wiersema de beslissing van Albert Heijn om alleen nog maar duurzaam varkensvlees te gaan verkopen. ‘Er komt dus veel tussensegment vlees in de schappen. De kans bestaat dat dat de biologische producten verdringt.’

Geen bedreiging
Toch ziet Wiersema duurzame producten niet alleen als bedreiging. ‘Het kan ook positief uitwerken voor de biologische sector. De consument groeit in duurzaamheid. Eerst maakt hij bewust de keuze voor tussensegment vlees. Als hij zich er meer in gaat verdiepen, kan dat niet voldoende blijken te zijn. Dan gaat hij een stap verder en kiest voor biologisch.’

Kwaliteit
Om de gangbare sector en het tussensegment voor te blijven, moet de biologische sector de komende jaren nog meer inzetten op kwaliteit, vindt Wiersema. ‘Kwaliteit is voor ons het belangrijkste, het komt boven kwantiteit.’
 

Lees ook:
AH stapt af van gangbaar varkensvlees (15 januari 2010)
Nederland sterk in biologisch varkensvlees (29 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over tussensegment vlees
Alle berichten over biologisch vlees

Reageer op dit artikel